Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 lis 2008, 21:27

Użytkownik

Użytkownik

http://etransport.pl/forum52302.0.html
znalazlem cos takiego szukajac odpowiedzi

Post Wysłano: 02 cze 2010, 19:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: scania

mnie kilka dni temu zlapali w byczynie ( krajowa 11 poznan -katowice).na szczescie na osi ciagnacej nie bylo wiele .skonczylo sie na tym ze przeladowalem 2 palety na tyl z osi ciagnacej.szczescie ze obok wagi ( na przeciwko cmentarza) byl widlak i po 30 minutach wszystko bylo ok.uwazajcie na itd bo nie ma z nimi zartow.

Post Wysłano: 11 cze 2010, 16:25

Użytkownik

Użytkownik

Z tym gaszeniem auta to żeście się chyba z choinki urwali. Ciekawe w jaki sposób ma to wpływ na wynik ważenia?

Post Wysłano: 11 cze 2010, 23:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ma czy nie ma. Cyryl napisał że może byc to podstawa do podwazenia wyniku. wg mnie przy gaszeniu idzie odczuc swego rodzaju zatrzepanie autem... moze to o te wibracje chodzi :P

Post Wysłano: 08 lut 2014, 12:25

Użytkownik

Użytkownik

Mam pytanie odnoście ważenia naczep wywrotek. Podobno jest od jakiegoś czasu przepis że osie mogą być przeładowane bo to towar sypki i mógł się przemieścić. Oczywiście waga nie może przekraczać dozwolonej na danej drodze czyli powiedzmy 40 ton w miejscu ważenia. Miał już ktoś takie kontrole z przeładowanymi ośkami ale dobrą masą całkowitą?

Post Wysłano: 08 lut 2014, 12:55

Użytkownik

Użytkownik

Post Wysłano: 08 lut 2014, 15:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3771559

"postępowanie administracyjne w sprawie nałożenia kary pieniężnej dotyczącej przejazdu pojazdu nienormatywnego, prowadzone na podstawie przepisów ustawy z 21 marca 1985 r. o drogach publicznych, umarza się wobec podmiotu wykonującego przejazd, jeżeli rzeczywista masa całkowita pojazdu nienormatywnego nie przekracza dopuszczalnej wielkości lub wielkości określonej w zezwoleniu na przejazd pojazdu nienormatywnego, a przekroczenie dotyczy wyłącznie nacisku osi pojazdu przy przewozie ładunków sypkich oraz drewna”. Czyli przy przewozie łądunku sypkiego bądź drewna jeśli dmc jest ok. nie ma możliwości ukarania za ośki

Post Wysłano: 08 lut 2014, 16:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: jakiś tam Tyr...

No nie karzą za to. Ale nie puszczą Cię jak nie przeżuciesz materiału na tył by nacisk na napędową był ok. To prawda że w tych lekkich naczepach nawet po przeżuceniu nadal ma się przeciążoną oś? Na bazie słychałem ostatnio że ktoś dostał za to mandat bo nie dał rady mieszanki tak przeżucić by na osi napędowej było ok. ( niska wieltonka, materiał już się przez burty z tyłu przesypywał).

Post Wysłano: 08 lut 2014, 17:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Tak wiem, mam refleks z pytaniem :) Wiedziałem o tym ale tylko ze słyszeni, że nie karzą zawsze to lepiej być upewnionym. Dzięki za fajny artykuł.

Post Wysłano: 08 lut 2014, 18:19

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Na bazie słychałem ostatnio że ktoś dostał za to mandat bo nie dał rady mieszanki tak przeżucić by na osi napędowej było ok. ( niska wieltonka, materiał już się przez burty z tyłu przesypywał).
Nie prawda. Na 25metrowej Schmitz, na najkrótszej ramie (w dowodzie 5300 masy), przy 39900 DMC i towarze z Celin załadowanym "więcej z tyłu poproszę", naciski wychodzą idealnie.
Na pakę zaglądnąłem dopiero po ważeniu, faktycznie było więcej z tyłu, ale nie jakoś drastycznie, a już na pewno nie było mowy o przesypywaniu się przez burty.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 08 lut 2014, 18:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Te naciski sprawdzałeś przy kontroli czy w komputerku? Pytam z czystej ciekawości ;)

Post Wysłano: 08 lut 2014, 18:51

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Naciski sprawdzało ITD w Morawicy na rejonie :wink: .

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 08 lut 2014, 19:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Całkowicie zaspokoiłeś moją ciekawość. :) Czyli mit obalony :twisted:

Post Wysłano: 08 lut 2014, 20:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 2004 volvo vnl64t300

....możliwość dojazdu do obiektów zlokalizowanych przy drogach samorządowych na podstawie zezwolenia kategorii I udzielanego przez zarządcę drogi na okres 6-12 miesięcy po uiszczeniu opłaty 240 zł. Bolączką zarówno załadowcy np. kopalni, jak i przewoźnika był brak możliwości wyjazdu bezpośrednio na drogę o dopuszczalnym nacisku pojedynczej osi napędowej 11,5 ton. Przyjęty system zezwoleń wyeliminuje odpowiedzialność przewoźnika jak i załadowcy za przejazd pojazdu nienormatywnego, pod warunkiem uzyskania odpowiedniego zezwolenia.
Spotkał się ktoś z Was z takim zezwoleniem ze strony załadowcy czy dalej pozostaje to naszym problemem. W szczególności chodzi mi o kruszywa.

Post Wysłano: 09 lut 2014, 19:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Cytuj:
No nie karzą za to. Ale nie puszczą Cię jak nie przeżuciesz materiału na tył by nacisk na napędową był ok. To prawda że w tych lekkich naczepach nawet po przeżuceniu nadal ma się przeciążoną oś? Na bazie słychałem ostatnio że ktoś dostał za to mandat bo nie dał rady mieszanki tak przeżucić by na osi napędowej było ok. ( niska wieltonka, materiał już się przez burty z tyłu przesypywał).
Zastanawia mnie to jakj a miałbym przerzucić materiał w beczce. Poza tym to by była robota głupiego. Przy lekkim materiale 2, 3 mocne hamowania i znowu łopata w ruch. Coś mi to wykładem z uniwersytetu parkingowego trąca.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: FH 12 460

No niestety, albo przerzucasz towar, albo holownik i zjazd na parking do czasu przeładunku. Pisze oczywiście o "patelni" i "firance", nie wiem jakby to wyglądało w przypadku cysterki czy silosa

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

Post Wysłano: 09 lut 2014, 21:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Zastanawia mnie to jakj a miałbym przerzucić materiał w beczce. Poza tym to by była robota głupiego. Przy lekkim materiale 2, 3 mocne hamowania i znowu łopata w ruch. Coś mi to wykładem z uniwersytetu parkingowego trąca.
Wiem co piszę, bo sam kiedyś kostkę ze Strzelina przeżucałem na obwodnicy Opola. :) I właśnie wtedy się od inspektorki dowiedziałem że jakby nie udało mi się przeżucić tego towaru by wyszło dobrze to dostałbym mandat.

Post Wysłano: 09 lut 2014, 22:08

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: FH 12 460

Cytuj:
Wiem co piszę, bo sam kiedyś kostkę ze Strzelina przeżucałem na obwodnicy Opola. I właśnie wtedy się od inspektorki dowiedziałem że jakby nie udało mi się przeżucić tego towaru by wyszło dobrze to dostałbym mandat.
Ten oddział opolski jakiś wyczulony jest na przeładowane ośki. :/
Ja miałem wątpliwą przyjemność dymać z towarem przy 30 stopniach ciepła :oops: przed Ozimkiem na DK46. Jak sobie to przypomnę, to aż mnie ciarki przechodzą.

Post Wysłano: 10 lut 2014, 8:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mam przed sobą protokół nr 4031/2003 z kontroli pojazdu wjeżdżającego na terytorium RP, w którym są wyniki pomiaru nacisków na oś i wyniki pomiaru masy całkowitej. 15.07.2003, 4:51.
na osi napędowej jest przekroczenie 0,66kN oraz do zapłaty 720zł. pomiar masy całkowitej 30,9t. jednak kierowca w rubryce uwagi wykonującego transport wpisał:
"w czasie przejazdu przez wagę nastąpiło szarpnięcie zestawem... masa ładunku 17,5t dyskwalifikuje przeważenie"

rubryki w tabeli pomiarów są następujące:
nr osi,
oś napędowa,
odległość między osiami,
zmierzony nacisk po odjęciu 200kg i 2% w tonach,
zmierzony nacisk po odjęciu 200kg i 2% w kN,
przekroczenie w kN,
opłata.

ta uwaga kierowcy pozwoliła wybronić się przed karą, a ten protokół kiedyś stosowałem jako pomoc w szkoleniu kierowców, a dzisiaj w KW i KO.

Post Wysłano: 10 lut 2014, 9:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Nie, że się czepiam... ale nie można pomyśleć przed ?
Przeładował, jechał... należy się mandat... ale teraz akcja ze zgaszeniem silnika, wielkie poruszenie, bo typowo po "polsku" trzeba kombinacji alpejskich :)