Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość

Czy słyszał ktoś o czymś takim, jak samodzielne zresetowanie komputera skrzyni biegów?
Pytam, bo słyszałem, że manualną skrzynię (tą bez przełącznika M/A) można "nauczyć" pod siebie, pod warunkiem, że się ją wcześniej zresetuje.
Nie wiem, nie wydaje mi się, by tak mogło być, aczkolwiek, jeśli możliwe to czy to coś daje, warto to robić i najważniejsze - jak to zrobić?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Można skrzynie zresetować i "nauczyć" osobiście nie wiem jak się to robi, jest to określona kombinacja którą trzeba wykonać joystickiem. Po tym zabiegu skrzynia faktycznie szybciej zmienia biegi, lecz po kilku tysiącach sytuacja wraca do normy i biegi zmieniają się tak ja wcześniej. Jednak po tym "nauczeniu" szkrzynia bardziej dopasowuje się pod prowadzącego, choć ja traktuje to z przymrużeniem oka, gdyż bieg i tak ostatecznie wybiera kierowca a przekładnia np w jednym z Actrosów którym jeździłem przy redukcji np przy dojeździe do ronda zazwyczaj "proponowała" o jeden bieg za nisko.

Mam w instrukcji opisany skrócone i pełne programowanie skrzyni biegów, ale jest to w przypadku wystąpienia konkretnego błędu, lub w przypadku wymiany sensorów na skrzyni.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja w tym temacie za wiele już mądrego nie napisze. Tą "operacje" robił przy mnie elektryk w warsztacie, jednak niechciał mi zdradzić tej "procedury" :evil: a było tych ruchów kila w określonym schemacie więc niezapamiętałem. Ale tak jak napisałem wcześniej odbywało się to tylko przez joystick. Skrzynia biegów niewyświetlała błędów, więc można to zrobić niezależnie od tego.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Actros MPII 8X8

Cytuj:
Mam w instrukcji opisany skrócone i pełne programowanie skrzyni biegów, ale jest to w przypadku wystąpienia konkretnego błędu, lub w przypadku wymiany sensorów na skrzyni.
Cześć........dokładnie jak napisał Jester. Jest to tzw. mała lub duża procedura nauczania. Podczas tego procesu nie nauczysz skrzyni "pod siebie",ponieważ cała procedura jest sztywna i ściśle określona bez względu na preferencje kierowcy. Nie mniej jednak podczas normalnej jazdy komputer analizuje sposób jazdy kierowcy (przyspieszenie ,hamowanie ,obciążenie ładunkiemi itd.) i dobiera odpowiednie przełożenie zalecane przy preselekcji. Sama charakterystyka prowadzenia ma wpływ na wybór zalecanego przełożenia. Proponuję zwrócić uwagę na wybór zalecanego biegu na wyświetlaczu podczes przyspieszania -jaki wpływ na to ma sposób operowania pedałem gazu :przyspieszanie płynne lub z pedałem wciśniętym do podłogi. Analogicznie wygląda to przy redukcji biegów: hamowanie silnikiem płynne ,lub wspomagane mocnym wciśnięciem pedału hamulca choćby na moment -przygotowany do zatwierdzenia bieg przy preselekcji zmienia sie wyrażnie. Oczywiście jak każdy automat EPS ma swoje wady -komputer nie potrafi przede wszystkim przewidywać .Osobiście używam preselekcji z wyborem przełożenia przez kierowcę podczas rozpędzania i bieżącej zmiany przełożenia ,natomiast podczas większej redukcji np.przed skrzyżowaniem lub po gwałtowniejszym hamowaniu preselekcji z wyborem przez komp + ewentualna poprawka połówką w dół lub górę. Pozdr.J.

Dziękuję serdecznie za wszystkie wypowiedzi. Wniosek dla mnie jest prosty. Nie ma sensu tego robić, skoro nie ma to większego wpływu na późniejszy dobór biegów, nie ma możliwości 100% "nauczenia" skrzyni pod siebie.
Sam stosuję preselekcję z wyborem przez kierowcę, a jako, że ładunki nie są duże, to zawsze idę w niemalże tym samym schemacie zmiany biegów. A bez tej całej "nauki" nakręciłem tym autem 130 000km.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]