Czy pilot również musi posiadać psychotesty, jak kierowca zawodowy? Kto ponosi koszty pilotażu policyjnego? Firma pilotażowa, czy zleceniodawca transportu?
W ofercie jednej z firm pilotażowych znalazłem: Demontaż montaż infrastruktury drogowej.
To jak to w końcu jest? Czy można uzyskać na to jakieś zezwolenie?
Czy firma prowadząca pilotaż musi posiadać również licencje tak jak w przypadku firm transportowych?
Firma pilotażowa nie musi mieć licencji.Licencja jest na transport drogowy,a jak wiadomo pilot niczego nie przewozi.Przez ostatnie 3 miesiące woziliśmy dach na Baltic Arena w Gdańsku.Demontaż i montaż infrastruktury drogowej był w naszej gestii.Bardzo często za naszym konwojem poruszał się "drogomistrz" np (Bydgoszcz) i sprawdzał czy niczego nie uszkodziliśmy.W jednym z transportów w jakim brałem udział (8m szerokie i 6 wysokie),jechały różne służby.Firma ubezpieczeniowa,policja,9 pilotów,2 wozy obsługi technicznej(znaki) 1 bus z mechanikami (agregat,sprężarka,koła,węże hydrauliczne),telekomunikacja,energetyka,PKP energetyka i 8 "tyczkarzy",którzy dźwigali linie napowietrzne(tylko telefonia).Był też jeden pojazd z paką,do zbierania gałęzi z drogi.
_________________ "CHCĘ UMRZEĆ WE ŚNIE JAK MÓJ DZIADEK, A NIE KRZYCZĄC JAK JEGO PASAŻEROWIE."
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 8 gości