Cytuj:
Witam.Jestem świeżak w temacie ciężarówek.Pracowałem 5lat jako kierowca ale dostawczaka,teraz przesiadłem się na magnum 98r
silnik mack 430km.mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów tego auta:
1:Czy spuszcza się jakoś wodę z układu powietrza?
2:Do czego służy pokrętło od webasta na ściance pod łóżkiem?
3:Skrzynia jest 8biegowa +połówki.Gdzie znajduję sie opis jaka skrzynia "model" potrzebne mi do zainstalowania pneumatyki.
4:czy halogeny powinny działać wszystkie 4 czy tylko 2?I czy mają jakąś opcje pozycyjnych?(widziałem tak w kilku inncyh i w tych
niby przez szkło widać żarówkę jak by od postojówek.
Ma ktoś może jakąś INSTRUKCJĘ OBSŁugi do tego auta lub podobnego z opisem bezpieczników itp.?
pozdrawiam i z góry dzięki za każdą odpowiedź,
Hej , odpowiadam:
1)Teoretycznie wody nie powinno być w układzie , ale.. jak podniesiesz kabine są zbiorniki powietrza , w dolnej ich cześci ś zaworki , za które się pociąga i woda pod cisnieniem zlatuje. Jesli nie ma tych zaworków , kup je i załóż.
Najlepiej kup nowy osuszacz i wkład osuszacza i zalej specjalnym płynem lub denaturatem aby wytępić wodę.
2 Pokrętło służy do ustawiania mocy / siły / temperatury grzania
3 Powinna tam być skrzynia B18 - jest ich kilka modeli - ale jesli tam gdzie kupujesz hydraulikę podasz nr VIN oni będą wiedzieć co założyć - chyba ,że ktoś skrzynie zmieniał - ale to najprostsza rzecz
4 Są dwa halogeny i dwa przeciwmgielne - u mnie świecą i 2 i 4 , jeśli rozchodzi się o "żaróweczki" w środku są to "postoje" , to po prostu jakie lampy kupisz,,
Co do instrukcji to nie mam , ale kiedyś widziałem gdzieś na necie taką instrukcję musisz poserfować