Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 sty 2011, 12:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN

MAN ze skrzynią półautomatyczna 8- biegowa ZF...AUTOBUS.
na chwile obecna ma 4 biegi z ośmiu...nie ma 2,3,6,7...czyli środkowe biegi skrzyni małej i dużej, skrajne są. w zeszłym roku cała skrzynia remontowana wymieniony również blok sterujący biegami na nowy itp. Przy próbie wbicia np 2 siłownik wbijający bieg robi "cyk cyk cyk" i nie chce, nie może wbić biegu. Przypuszczam, że to problem z elektryka, elektroniką, elektrozaworami, ale nie ma mądrego w pobliżu. Miałem kiedyś mejla z ofertą firmy z poznania która takowe problemy rozwiązuje, ale mi mejla wywiało. Ktoś pomoże może?? Ktoś zna zakład regenerujący blok sterujący??
Jakiś fachowy serwis lub facjowej porady szukam
A najchętniej to przerobie na manualną jak się da...może ktoś coś wie??

z góry dzięki

Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, 20:29 przez AdekS, łącznie zmieniany 3 razy.
Trochę więcej kultury.

Post Wysłano: 26 sty 2011, 16:09

Użytkownik

Użytkownik

Masz problem...... Generalnie ,jeden kieruje ,drugi patrzy na silowniki do zmiany biegow i do tego wszystkiego zrobiona instalacja z zaroweczkami ,ktore informuja o czujnikach .Warto zaopatrzyc sie w podstawowe schematy ,zeby widziec jak co dziala i gdzie co wpiac .

Autobus zachowywal sie ,jakby chcial ,silowniki przerzucaly biegi ,lecz nie upuszczal sprzegla i zmienial spowrotem na wczesniejszy bieg .Dopiero po powyzszym sposobie testow wyszlo ,ze czujnik polozenia / stanu skrzyni wysoka /niska ( do ktorego podlaczylismy jedna z zarowek testowych) nie informuje sterownika o zmianie i ten wrzuca spowrotem wczesniejszy bieg .
Ot i takie moje doswiadczenie z autobusem MAN.
( nie napisales co to za autobus ,jaka dokladnie skrzynia ,wiec strzelam w ciemno z diagnoza ).

Post Wysłano: 26 sty 2011, 19:35

Użytkownik

Użytkownik

podobny problem jaki opisujesz mamy z drugim manem...czasem nie chce wbić na "5" czyli na wysoką skrzynie i wraca do "4". Albo chcesz zmienić bieg a tu zadnej reakcji, ani na manetce ani na pokrętle DNR, jedzie na jednym biegu...dopiero po dłuższej chwili jak stanął wbił na "2" i juz pozniej wsio ok. U Ciebie co nawaliło?? jakiś czujnik??
autobus to MAN A03 95 i 97 rok.
Nie słyszałes moze o przerabianiu tego tepu skrzyn na manualne??

Post Wysłano: 26 sty 2011, 19:41

Użytkownik

Użytkownik

Powracając do pierwszego postu...dotyczy autobusu rok 95. Aktualnie rozebraliśmy blok sterujący coby go sprawdzic czy nie poprzytykany i niestety popieprzylismy przewody od niego odchodzące (8 sztuk) i na chwile obecną szukamy schematu żeby to prawidłowo poskładać. A schematy dostac nie jest łatwo. Tu nie chce wbic biegu w ogole żadnego z tych które wczesniej wypisałem, siłownik syka a odpowietrznika w bloku sterującym wali powietrze jakby co zatkane. Nie powróci do biegu, który wchodzi. Trzeba dać na N i dopiero na bieg który wchodzi. Dziwne, że akurat biegów środkowych ni ma. Może masz jakieś schematy do tego typu skrzyni itp.

Post Wysłano: 27 sty 2011, 13:55

Użytkownik

Użytkownik

Musze wiedziec najpierw co to za sterowanie skrzyni....
czy Eaton,SAMT ,ZF AVS iles tam ?
Sam rocznik autobusu .... wrozka moze by pomogla ;).

Post Wysłano: 27 sty 2011, 17:53

Użytkownik

Użytkownik

hmmm...chyba ZF
jest na tej szkrzynce napisane ZF...i jakies tam numery, ale jest tez napisane HARION, HERION? Na chwile obecna to jak wspomniałem mamy popieprzone przewody...próbujemy roznych kombinacji i albo wbija 1 albo 2 a teraz wbił wsteczny i nie ma jak go wybic niestety :evil: po wbiciu sprzegła zero reakcji. jak sie tylko napompuje to wbija bieg i kaplica,

Post Wysłano: 29 sty 2011, 1:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1898568
Samochód: Man 16370

Witam kolego ja mam podobny problem z układem avs tylko że kłopot mam z czwartym biegiem też syk syk syk i neutral ale problem się rozwiązuje samoistnie około 20 minut pracy silnika ciśnienie powietrza 10 bar aż zawór redukcyjny ciśnienie spuści nadmiar znów do 10 bar dobić i przebija na 4 i dalej .
Czy w programie zastępczym również nie ma tych biegów?.Jak sprawdziłeś że nie ma tych biegów jak nie wbije 2 to powinien wskoczyć neutral jak wbije 3 a nie wbije 4 to znów powinien być neutral. czy włącznikiem przełącznikiem awaryjnym knob jest możliwe załączenie 1,2,R i N .
Jeśli masz jakieś fotki bloku zaworów to podeślij mi na jerzyki10@wp.pl

No i błędy jakie błędy pokazuje .

Post Wysłano: 29 sty 2011, 23:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Serwisowy

Wymiana o-ringów w siłownikach powinna radykalnie przynieść poprawę.

Post Wysłano: 30 sty 2011, 19:46

Użytkownik

Użytkownik

obawiam sie kolego, że to nie w tym problem. Ale na szczęście znależlismy firme, która podejmie sie przerobienia tego dziadostwa na manuala i bedzie mam nadzieje, po problemie :D

Post Wysłano: 31 sty 2011, 9:38

Użytkownik

Użytkownik

szukam skrzyni biegów manualnej do autiobusu MAN A03 422 rok '95

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]