Witam! Szukałem pomocy u różnych mechaników, lecz żaden nie potrafi wytłumaczyć dla czego parę razy w sezonie urywa mi tarcze sprzęgła. Może któryś z was miał taki problem z samochodem marki Scania 143 jest to starszy model wywrotki 8x4. Proszę o pomoc każda wskazówka jest bardzo przydatna. Dziękuje i pozdrawiam!
Tarcze zakladamem różne od tych najgorszych do najlepszych lecz nawet te najlepsze nie wytrzymywaly długo, a natomiast docisk był sprawdzany i łożysko również i mechanicy mówile ze wszystko jest OK, a mi dalej tarcze urywa.
Samochodem jezdziło już wielu kierowców a ten problem powtarza się przy każdym który u mnie jezdził. A tarcze obcina przy sprzęgiełku na tej blaszce a okladzina sie nie slizga i jest cala. Pedal nie podskakuje wszystko w czasie jazdy jest ok ale potrafi sprzegło urwac jak sie jedzie na porstej asfaltowej drodze bez żadnego ładunku.
GG: 0
A czy wiesz że do Scanii 143 zakładane były tarcze wzmocnione o innej konstrukcji sprzęgiałka,tego co ci własnie obcina? Valeo produkuje takie tarcze.I dobrze jest przetoczyć docisk albo nowy założyć.
GG: 0
Od kiedy tak się dzieje z tym sprzęgłem,auto dopiero co sprowadzone albo kupione czy już dłuższy czas użytkowane u ciebie? Jak koło zamachowe i łożysko w nim,czy koło zamachowe też było przetaczane i jest zrobiona taka choineczka na powierzchni?.Można by jeszcze spróbować założyć tarcze od Scanii 144 ,ta sama średnica i frez.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 16 gości