Witam
Panowie w Manie TGA CS z 2005 mam problem ze skrzynią automat ZF ASTronic. Mianowicie zaczęły się pokazywać błędy
TCU
03154-00
03158-00
03145-00
03156-00
nie można było wrzucić biegu po przekręceniu na pozycje M ale za drugim czy trzecim razem się udało. Dzisiaj rano chciałem odpalić auto ale już tego nie mogłem gdyż było zero reakcji na kluczyk na wyświetlaczu migała w oznaczeniu biegów litera N i pokazało się
FFR03197-08).
Po uruchomieniu awaryjnym i dopompowaniu powietrza w układ i ponownym zgaszeniu wróciło wszystko do normy. Co może być przyczyną takiego zachowania się skrzyni? Jest to skrzynia automat ZF, czy może być przyczyną kończące się sprzęgło?
GG: 0
Jak najbardziej trafne podejrzenie , jak sprzeglo nie wysprzegla to moga pojawiac sie takie pakiety bledow .
Sprawdzic skok aktywatora sprzegla , byc moze ze z dolu wysypia Ci sie kulki lub resztki tarczy .
witam ponownie po wymianie kompletnego sprzęgła jest niestety to samo choć samo sprzęgło się kończyło(było nadpalone i się juz zaczeły nity obcierać. Podczas jazdy poprost wyrzuca bieg trzeba sięzatrzymać wrzucić na N i ponownie na D i wszystko wraca do normy.
GG: 0
Jezeli biegi same wyskakuja podczas jazdy to nie szukalbym problemow w sprzegle lecz niestety w ....samej skrzyni.
Jezeli podczas takiego wyrzucenia konkretnego biegu/biegow na ekranie pozostaje na moment numer biegu i/lub ewentualnie miga, to skrzynia nie wyczepila biegu "swiadomie " i wskazywaloby to na usterke ,jak nie synchro to wytartych widelcow .
Zwroc uwage ,czy nie ma jakisch prawidlowosci w wystepowaniu usterki ,np przy jakiej temp skrzyni, na jakich biegach , po jakim czasie itp.
witam ponownie auto wrociło własnie z trasy. Usterka występuje coraz częściej. Jak zaówazył kierowca biegi wyskakują na 8 i na 10 i pokazuje błąd FFR03197-08. wtedy własnie miga nr biegu. Pomaga jedynie zgaszenie auta odpalenie wrzucenie na N i spowrotem na D. Wiec pewnie skrzynia do naprawy? czy przyczyną moze być np stary olej czy raczej wątpliwa sprawa
przepraszam ze post pod postem. Napisze ze problem został rozwiązany. Wymienilismy doł kasety AS-Tronica czyli siłowniki. Auto zrobiło trase do francji przy 24 tonach. Błędów skrzyni brak.
Nie miałem zbyt dużo do czynienia z AStronikiem ale w zwykłym manie trzeba zapoczątkować sprzęgło komputerem po wymianie inaczej zje je wczesniej i może oprogramowanie skrzyni głupieć.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 16 gości