Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 lis 2011, 20:01

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam

Mam przystąpić do egzaminu do uzyskania CKZ w międzynarodowym przewozie rzeczy. Byłem na szkoleniu, jednak mam poważną zagwozdkę odnośnie liczenia zadań z podwójną załogą w międzynarodówce.

Po pierwsze, podobno teraz zadania są tylko zgodne z 561/2006. Prawda to ?
Po drugie i najważniejsze, jak liczyć czas pracy dla załogi podwójnej ? 4,5h-4,5h-45min-4,5h-4,5h-9h czy 4,5h-4,5h-4,5-4,5h-9 ?
Na szkoleniu liczyliśy z przerwą 45min. Natomiast w Internecie wyczytałem, że na egzaminie trzeba liczyć bez przerwy. Z tym, że to były stare wypowiedzi i może coś się zmieniło.
Mam sieczkę w głowie, bo na szkoleniu mówią "licz z przerwami" w necie, że bez przerw i znalazłem zestaw z zadaniami, gdzie również było liczone bez przerw 45min. Ale tak jak pisałem, może coś się zmieniło, bo zadania też nie z tego roku...

Czy ktoś jest w stanie udzielić mi odpowiedzi na powyższe ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Post Wysłano: 18 lis 2011, 20:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Normalnie można bez przerwy 45 min. Ale jak jest na egzaminie, to nie wiem :roll:

Post Wysłano: 18 lis 2011, 20:51

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za odpowiedź, liczę na to, że może jednak ktoś wie. Interesuje mnie tylko kwestia egzaminu, bo w praktyce to wiem, że można bez przerw. Można też z przerwami jak ktoś chce, ale na egzaminie jest albo, albo.

Liczę ciągle na pomoc :)

Post Wysłano: 19 lis 2011, 19:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
WitamNa szkoleniu liczyliśy z przerwą 45min. Natomiast w Internecie wyczytałem, że na egzaminie trzeba liczyć bez przerwy.

Ja na egzaminie policzyłem z przerwą i... zdałem. 8)

Post Wysłano: 19 lis 2011, 20:28

Użytkownik

Użytkownik

WItam

Już po egzaminie, większość ludków mówiła, żeby liczyć bez przerwy. Policzyłem z przerwą :) Zobaczymy.

Ogólnie, jakby ktoś się zastanawiał, to egzamin wcale nie jest prosty, jak niektórzy twierdzą. Można mieć szczęście i trafić na prostsze pytania, ale można też trafić naprawdę trudne zestawy. Ja na międzynarodówkę miałem ok test, ale na krajówkę to jakaś miazga! Żeby być pewnym zaliczenia testu, to naprawe trzeba by poznać masę ustaw, kodeksów, rozporządzeń itp. Zadania nie są trudne, ale łątwo się walnąć :)

Cóż to już ostatni egzamin, teraz poprawka i nowy system. Podobno będzie trudniej, więc współczuję tym, którzy będą się za to zabierali po nowym roku.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 19 lis 2011, 20:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja często jeżdżę w podwójnej i jeździmy tak:
4,5h > 4,5h > 4,5h > 4,5 h > ( możliwość przedłużenia 2 razy w tygodniu) Pauza - 45min > 1h > 1h

Post Wysłano: 24 lis 2011, 11:20

Użytkownik

Użytkownik

Witam

Tak na zamknięcie tematu, może komuś się ta wiedza przyda...

Liczyłem zadanie z podwójną załogą, robiąc przerwę 45 min, na zasadzie 4,5-4,5-45-4,5-4,5-9. Wg nieoficjalnej informacji z www ITSu, mam wynik pozytywny.

Mój kolega miał to samo zadanie i liczył bez przerwy 45 min. Również ma wynik pozytywny :D

No i wszystko jasne :mrgreen:

Pozdrawiam

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]