Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 kwie 2012, 18:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam

Mam problem, mianowicie potrzebuję pod znakiem zakazu wjazdu powyżej 10T umieścić tabliczkę że nie dotyczy dojazdu do posesji takiej i takiej.

Komedia dzieje się w Warszawie ;)

1 z wymagań jest przedstawienie projektu stałej zmiany organizacji ruchu i z tym mam problem. Czy ktoś z Was robił kiedyś taki projekt we własnym zakresie ??

Nie wiem nawet od której strony to ugryźć. Skąd wziąć mapę w odpowiedniej skali itd.

Może ktoś miał z tym do czynienia już wcześniej i będzie w stanie coś podpowiedzieć ??

Post Wysłano: 23 kwie 2012, 20:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Chcesz iść sobie od tak, i tak sobie przykręcić jeszcze jeden znak? :mrgreen:

Post Wysłano: 23 kwie 2012, 20:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Cytuj:
Chcesz iść sobie od tak, i tak sobie przykręcić jeszcze jeden znak? :mrgreen:
Kiepski ten Twój post bo czytać ze zrozumieniem chyba nie nauczyli. Jakby "se" chciał przykręcić to chyba nie pytałby o żadne projekty tylko przymocowałby do czoła i świecił.

Wszystkie mapy drogowe z wyszczególnieniem oznakowań na nich umieszczonych są u zarządcy danej drogi bo zarządcami dróg publicznych są odpowiednio: Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad, samorząd województwa, powiatu i gminy (w przypadku jednostek samorządu terytorialnego będą to odpowiednio zarząd województwa, zarząd powiatu oraz wójt, burmistrz lub prezydent miasta). Chyba jesteś w stanie określić kto jaką drogą zawiaduje.
Jeśli chcesz ustawienia jakiegoś znaku na danej drodze, wydaje mi się, że wystarczy złożyć odpowiedni wniosek wraz z uzasadnieniem - jak to zrobić? Myślę, że zarządca drogi zna procedury może poinformować jak to zrobić.

PS: Czy ustawienie wyjątku przy zakazie tonażowym to jest od razu "zmiana w organizacji ruchu", nie znam się specjalnie na tym ale wydaje mi się.

Post Wysłano: 24 kwie 2012, 0:00

Użytkownik

Użytkownik

Wiecie, najśmieszniejsze jest to że na koniec całej "procedury" trzeba tą tabliczkę wykonać i zamontować na własny koszt.

Dzięki Janku za pomysł z mapą, jutro dzwonię i męczę ich do oporu ...

Według zarządcy drogi jest to stała zmiana organizacji ruchu i takowy plan muszę zrobić. Dodatkowo muszę uzyskać opinię komendanta policji co on o tym sądzi że mają tędy jeździć duże auta. I coś tam jeszcze, ale w tej chwili nie pamiętam.

Pytam bo może ktoś załatwił to w prostszy sposób ;) "Kto pyta nie błądzi. "

Post Wysłano: 24 kwie 2012, 6:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to nie jest tak prosto, aby znak drogowy został uznany jako znak musi odpowiadać wielu wymogom. radziłbym zapoznać się z załącznikami do rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów na drodze.
znak (tutaj tabliczka) musi mieć określone wymiary, kształt, barwy, wielkość liter, czcionkę, właściwości odblaskowe i być odpowiednio umieszczony: wysokość, odległość od jezdni itp.
we Wrocławiu większość znaków ustawiają firmy Zabred i Rotomat, więc u nich można się dowiadywać gdzie zaopatrywują się w znaki i tabliczki. są wyspecjalizowane firmy, a i tak większość znaków jest ustawionych niezgodnie z ustawą.

Post Wysłano: 24 kwie 2012, 12:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Cytuj:
to nie jest tak prosto, aby znak drogowy został uznany jako znak musi odpowiadać wielu wymogom. radziłbym zapoznać się z załącznikami do rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów na drodze.
znak (tutaj tabliczka) musi mieć określone wymiary, kształt, barwy, wielkość liter, czcionkę, właściwości odblaskowe i być odpowiednio umieszczony: wysokość, odległość od jezdni itp.
we Wrocławiu większość znaków ustawiają firmy Zabred i Rotomat, więc u nich można się dowiadywać gdzie zaopatrywują się w znaki i tabliczki. są wyspecjalizowane firmy, a i tak większość znaków jest ustawionych niezgodnie z ustawą.
Jeśli wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony to znak ustawi zarządca drogi bo samemu to sobie można jedynie umieścić na płocie "Uwaga zła tabliczka na płocie" :) Chyba, że samemu jest się zarządcą drogi tzw. wewnętrznej np. na terenie firmy, to wtedy można sobie co metr znak jakiś stawiać a i nawet sygnalizację świetlną.

Post Wysłano: 24 kwie 2012, 13:03

Użytkownik

Użytkownik

Według pani z którą miałem przyjemność rozmawiać znak wiesz się samemu :] Tzn. Mamy zakaz wjazdu dla samochodów ciężarowych powyżej 10T i pod tym znakiem umieszczam tabliczkę. Tabliczka to jest najmniejszy problem, ponieważ w sąsiedztwie mam firmę która założyła większość znaków w warszawie. Zamówienie u nic i mam tabliczkę nie różniącą się od innych tego typu ...

Projekt w zewnętrznej firmie wycenili na 2000zł netto ;)

Post Wysłano: 24 kwie 2012, 13:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Cytuj:

Jeśli wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony to znak ustawi zarządca drogi ( ... )
Najlepiej jest zgłosić konieczność postawienia znaku do administratora ( zarządcy ) drogi z konkretnym, sensownym uzasadnieniem postawienia znaku. Najlepiej jest gdy wniosek taki jest/będzie poparty kilkoma podpisami mieszkańców.
W procedurze sprawdzania wniosku, może go opiniować także właściciel czy policja o zasadności postawienia takiego znaku. ( takie same są procedury w przypadku dróg wojewódzkich, powiatowych czy gminnych)
Na drodze prywatnej - postawienie znaku leży tylko i wyłącznie w gestii właściciela drogi.

Post Wysłano: 24 kwie 2012, 18:33

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Czy ta droga znajduje się w polach pokazanych jako ograniczenie 10t w/g tej mapki? ( żółty kolor)
http://www.zdm.waw.pl/informacje/mapa-o ... owego.html

jeżeli tak to musisz napisac wniosek o wydanie identyfikatora.
ew. odezwij sie do mnie na priv pogadamy.
walczyłem z nimi o c-16 i mam trzeba tylko ......(nie mysleć o gratyfikacji a podeprzeć sie prawem które stworzyli).

nie wiem czy na tą stronę zaglądałeś :
http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe ... wierdzenie

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]