Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Wygląda na zadbaną i pewnie taka jest.
Nie chciałeś kupić 540i? bo 535i to raczej osiągi jak 530i R6, a spalanie jak 540i V8. Oczywiście dźwięk V8 przepiękny.
Chcialem kupic 540i i szukałem dość długo. Tyle, że interesował mnie wyłącznie manual, a takie coś znależć w możliwym stanie jest dość trudne.
Mam e39 540i w automacie, z 1997 roku, skrzynia ze Steptronic'iem. Bardzo fajna zabawa, dlaczego nie chciałeś automatu?
Jeśli uważasz że jest mało dynamiczny i nie da się poszaleć to jesteś w błędzie. Zresztą tak jak ja - byłem nastawiony anty dopóki nie zrobiłem pierwszych 500 km automatem
Dobry automat nie dość że komfortowy to i pozwala poszaleć, a tutaj oprócz trybu zwykłego (D) mamy też tryb sportowy (S) na którym skrzynia przeciąga biegi i tryb manualny (M) w którym możemy je zmieniać ręcznie (skrzynia przerzuci dopiero jak obroty wejdą na czerwone pole, albo zatrzymamy auto - wtedy zrzuci automatycznie do 3; nie pozwoli też aby zredukować bieg jeśli obroty miałyby wejść na czerwone pole). W zimie też nie jest źle - jeśli komputer wyczuje że przy włączonym ASC koła na starcie chcą się ślizgać to wrzuci 2 lub 3 bieg.
A jak chcemy poszaleć to tryb sportowy/manualny, wyłączamy ASC i auto lata jak kto chce
Dopóki nie kupiłem BMW, to bałem się tylnonapędówek
Teraz uważam że łatwiej je opanować na śliskim niż przedni napęd i cały czas tą sztukę udoskonalam.
W kwestii wyjaśnienia - nie jestem dresem, nie kupiłem BMW po to żeby palić gumy czy driftować po mieście - chciałem coś w dobrym wyposażeniu, w automacie i z tylnym napędem. A nie jest nowością że najłatwiej dobre wyposażenie znaleźć w najmocniejszych wersjach silnikowych.
Jak znajdę trochę czasu na posprzątanie i umycie beemki to wstawię kilka fotek.
Tez nie jestem dresem
Lubie dobrze wyposażone komfortowe auta.
Jeśli chodzi o automat to szukałem manuala dlatego, że najeździłem się sporo amerykańskimi wynalazkami w automacie i za cholerę mi to nie pasowało. Nie miałem właśnie okazji pojeździć dobrym europejskim automatem, z tego powodu taki wybór. Niedawno miałem okazje pojeździć Audi A6 w automacie i podobało mi się. I teraz trochę żałuje, że nie kupiłem 540i w automacie. Teraz po wielu spotkaniach z ludźmi jeżdżącymi automatami BMW wiem, że to super skrzynie. Przynajmniej z opowieści
Ale to nic straconego, w przyszłosci pomyslimy o czymś innym. Marzy mi sie E60 550i, ale to tam kiedyś może, teraz inne plany.
Ogólnie nie ma się czego bać jesli chodzi o tą markę. Ma trochę kosztowne zawieszenie, ale jak się trafi na w miarę zadbany egzemplarz to naprawdę cieszy. Mam nadzieje, że z czasem ludzie normalni obalą mit, ze beemka tylko dla dresa.