Witam, mam pytanie do osób bardziej obytych w budowie ciężarówek.
Otóż od jakiegoś czasu zastanawia mnie kwestia sterowania sprzęgłem w samochodach ciężarowych i tu pojawia się pytanie - jak jest sterowne sprzęgło w większości samochodów ?
Czy odbywa się to czysto pneumatycznie czy może hydraulicznie ?
Pytanie może i głupie, ale nie jestem ekspertem w tych sprawach ...
Z góry dziękuje za konkretne odpowiedzi i pozdrawiam
Dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedzi
Posiadam jeszcze jedno małe pytanie, mianowicie w jakich samochodach sterowanie sprzęgłem jest realizowane wyłącznie przez powietrze ?
Pozdrawiam !
Przeciez wyzej jest napisane ze w skrzyniach AsTronic jest sterowanie wylacznie pneumatyczne. Odpowiedz nasuwa sie sama - w samochodach z przekladnia AsTronic.
Przeciez wyzej jest napisane ze w skrzyniach AsTronic jest sterowanie wylacznie pneumatyczne. Odpowiedz nasuwa sie sama - w samochodach z przekladnia AsTronic.
Niektórzy mogą nie wiedzieć w jakich samochodach występują te skrzynie
Takie skrzynie występują w Manach, Dafach, Renaultach i Iveco.
Z takim sterowaniem spotkałem się również w skrzyniach Mercedesa Power shift i telligent i tak jak kolega Tszpak wspomniał w skrzyniach Volvo w nowszych pojazdach Renault z serii DXI występuje skrzynia optidriver tak naprawdę jest to system ishift Volvo. Są to skrzynie manualne z automatycznym wybierakiem i sprzęgłem czyli automaty które z tymi z osobówek nie mają totalnie nic wspólnego. Pozdrawiam
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 17 gości