Podniosę temat, aby napomknąć kilka słów na temat producenta oraz jego samochodów.
To może od początku :
Obecnie firma nazywa się Fabryka Samochodów Honker. Producent zunifikował nazwę swoich samochodów i teraz były Honker nazywa się Honker 4x4, natomiast były Pasagon nazywa się Honker Cargo. Oprócz tego pojawił się nowy znaczek, który jest o niebo lepszy od poprzedniego i nawiązuje m.in. do Lublina. Moim zdaniem te zabiegi były bardzo dobrym posunięciem, ponieważ nazwa Honker, jakkolwiek by się nie kojarzyła, znana jest w Polsce.
Producent w końcu uruchomił porządną stronę internetową
http://www.honker.com.pl (można tam również zobaczyć zdjęcia z Marokańskiej wyprawy).
Jeżeli chodzi o sprzedaż, to posługując się danymi ze strony
http://www.carmarket.com.pl do końca listopada sprzedano 63 Honkery Cargo (w tym 61 na Dolnyśląsk - domyślam się, że to firma BodzioMeble) co uważam za średni wynik w porównaniu do zapowiedzi jakie padały w reportażach. Można to usprawiedliwiać tym, że firma się jeszcze na dobre nie rozkręciła (potrzebne są duże środki na uruchomienie dużej produkcji) oraz tym, że nawet za tę cenę Honker Cargo nie oferuje zbyt wiele (mówię tu designie zewnętrznym, wewnętrznym oraz wyposażeniu).
Bardzo wiele można było zobaczyć w programie "Odrobina Polski" (szkoda, że na stronie nie można już zobaczyć tego odcinka). Widać było m.in. produkcję Honkerów Cargo, samochody Lubo, które posiada fabryka oraz prace nad nowym (czytaj lifting) Honkerem Cargo. Moim zdaniem, może on wyglądać bardzo ciekawie. Nawet napisałem emaila do fabryki z zapytaniem co dokładnie będzie obejmował lifting, kiedy premiera, czy lifting będzie obejmował wnętrze itd. jednak nie została mi udzielona odpowiedź (tajemnica firmy, co w pełni rozumiem).
Na koniec polecam profil na facebooku
Klik gdzie autor wyszukuje ciekawe informacje, zdjęcia oraz filmiki na temat Honkera i innych pojazdów produkowanych w bylych halach FSC (nie jest to mój profil
). Co ciekawe, zastanawia mnie widok produkowanych kabin (z programu "Odrobina Polski") gdzie widać, że wszystkie z nich posiadają charakterystyczne elementy z Lublina 3Mi i że finalnie będą dokładnie tak samo wyglądać. Domyślam się, że jest to zamówienie dla BodzioMeble i bardzo możliwe, że firma ta zażyczyła sobie, aby ich samochody tak wyglądały (innego sensownego wytłumaczenia nie mogę znaleźć
).
No cóż, troszeczkę się rozpisałem i jeżeli ktoś dotrwa do końca to mogę jedynie powiedzieć, że te wszystkie wiadomości to tylko moje obserwacje i czytanie treści dostępnych w sieci. Ja osobiście bardzo kibicuję Honkerowi i mam nadzieję, że lifting będzie udany i produkcja rozkręci się, bo potencjał jest całkiem spory.