Witam mam pytanie czy w kluczyku od stacyjki Volva (chińczyk)2002r jest immobilizer czy nie bo chciałem dorobić drugi kluczyk, bo mam do tego auta taki mały pilot z dwoma przyciskami czarny i zielony niby oryginalny Volvo na którym trzeba wcisnąć jeden przycisk po przekręceniu zapłonu żeby odpalić auto takie jakieś zabezpieczenie miał ktoś coś takiego z góry dzięki za pomoc
Mój ma immobilizer w kluczyku. Dorobić kluczyk jest bardzo ciężko, nikt tego nie rozpracował (zgrywania kodu) bo mało ludzi dorabia kluczyki do Fh12. Można zamówić w serwisie, za raptem coś ok 500złociszy brutto.
Jak by co, to znam gościa który deaktywuje immobilizer.
aha, bo 2 przycisk na pilocie zamyka mi drzwi pasażera, ale już nie otwiera generalnie to auto chyba ma auto alarm bo jak się hebel wyłączy i włączy to przez chwilę zawyje i przestanie
Samochód: F90 19.362
ale chyba kształtem kluczyka tez mozna poznac? bo w chinczykach spotkalem sie z kluczami starego typu te spotykane w FH12 1 gen. i one raczej nie mialy immo jeszcze oraz te kwadratowe które na 100% miały immo..
źródło:google obrazy
_________________ "Zawsze choć przez chwile chciałem jeździć TIRem"
Witam Twój kluczyk ma chip wewnętrzny który po włożeniu do stacyjki komunikuje się z antenka .. taka obrączka na bębenku stacyjki, sygnał ma być rozpoznawalny przez VECU jako swój inaczej silnik nie zagada ... rozrusznik kreci a nie ma zapłonu. Możesz dorobić kluczyk gdziekolwiek ... ale może nie generować kodu i nawet serwis ci go nie zaprogramuje. Kluczyk zamówiony w serwisie jest nacięty zgodnie z matryca VIN do oryginalnego bębenka stacyjki i ma wklejony chip generujący kod tylko VCADS ma możliwość zapamiętania kodu kluczyka w VECU ... max do 6 kluczyków alternatywa jest wyłączenie opcji immo w VECU tez za pomocą VCADS przez serwis ... dla ciekawskich starsze wersje miały kod blokujący immo w EECU pozdrowienia
_________________ I ZYCIE SIE TOCZY DALEJ ...
Ostatnio zmieniony 24 gru 2012, 14:24 przez tszpak, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 12 gości