Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 sty 2013, 14:49

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.
Niedawno przesiadłem się na nowego DAFa XF105 i zauważyłem w nim jedną dziwną rzecz: żeby otworzyć szyby, trzeba włączyć zapłon. Po wyłączeniu zapłonu jeszcze chwilę działają a potem znowu trzeba włączać.

Na uniwersytecie parkingowym mi powiedzieli, żebym zmostkował bezpieczniki górę 4 i 31 ale patrzę, że 31 to ABS za to obok 34 i 35 też są oznaczone jako szyby+lusterka.

Pytanie - co i jak podrutować, żeby niczego nie popalić a żeby szyby się otwierały bez włączania zapłonu. Najlepiej jedynie przy włączonej stacyjce ale nie zapłonie.

Ewentualnie - czy to może jest jakaś elektronika co komputerem na serwisie przeklikać się da i otwierałyby się normalnie?

Post Wysłano: 26 sty 2013, 14:59

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Ja bym zrobił tak:
Poszukał bym na którym bezpieczniku pojawia się prąd w momecie przekręcenia kluczyka. Zobaczyć trzeba jaki od czego to bezpiecznik, i jakiej "mocy". fajnie by było dobrać taki sam amperaż jak w tym do szyb. Zrobić jakiś zgrabny mostek, popróbować czy nic się nie upali, albo nie wyświetli, poskładać i cieszyć sie ruchomymi szybkami.
Radio pewnie włączasz kluczykiem, spróbuj podpiąć szybki pod ten bezpiecznik.

Oczywiście, nie wiem czy coś się nie sfajczy, jakieś sterowniki, komputery, przekaźniki. Ale jest ryzyko, jest zabawa...

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 27 sty 2013, 11:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: FR und NL

Ja bym pokombinował z radiem, bo napewno działa jesli kluczyk jest w stacyjce(powinno działać bez zapłonu)

Post Wysłano: 27 sty 2013, 12:52

Cytuj:
Witam.
Niedawno przesiadłem się na nowego DAFa XF105 i zauważyłem w nim jedną dziwną rzecz: żeby otworzyć szyby, trzeba włączyć zapłon. Po wyłączeniu zapłonu jeszcze chwilę działają a potem znowu trzeba włączać.

Na uniwersytecie parkingowym mi powiedzieli, żebym zmostkował bezpieczniki górę 4 i 31 ale patrzę, że 31 to ABS za to obok 34 i 35 też są oznaczone jako szyby+lusterka.

Pytanie - co i jak podrutować, żeby niczego nie popalić a żeby szyby się otwierały bez włączania zapłonu. Najlepiej jedynie przy włączonej stacyjce ale nie zapłonie.

Ewentualnie - czy to może jest jakaś elektronika co komputerem na serwisie przeklikać się da i otwierałyby się normalnie?
Masz rację, jest to irytująca rzecz, aczkolwiek w Scanii jest tak samo.
Tym bardziej jest to nie do końca przemyślane rozwiązanie, jako, że światła mijania da się załączyć przy wyłączonym zapłonie, a nie da się otworzyć szyb...
Czy próbować, czy da się przerobić?
Spróbowałbym, tak, jak radził Kierownik - pod radio. Z tym, że puściłbym to przez przekaźnik: sterowanie przekaźnikiem od zasilania +24V pojawiającego się w radiu z chwilą przekręcenia kluczyka do pozycji "Radio". +24V stałe przez bezpiecznik (takiej wartości, jak jest na tablicy bezpieczników) do przekaźnika podciągnąć z listwy pod maską z lewej strony (czarna skrzynia). Z przekaźnika poprowadzić do drzwi, niemniej jednak wcześniej sprawdzić, który to przewód ma zasilanie +24V po przekręceniu kluczyka do pozycji "Zapłon".

[EDIT]
We wtorek, jak nie zapomnę, sprawdzę, którzy przewód idzie z zasilaniem +24V do sterownika w drzwiach i podam Ci kolor bądź numer.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]