Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Kat. CE
Post Wysłano: 04 lut 2013, 11:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Mam pytania.

Złożyłem wniosek o przyznanie mi szkolenia na kat. C, C+E. Pani w urzędzie mi powiedziała iż nie mogę robić 2 kategorii prawa jazdy bo nie i już, takie mają wymogi, mimo to wniosek udało się w bólach przyjąć. Wychodzi na to że mogę zrobić albo C albo C+E. Dlatego mam pytania, bo nie jestem w temacie.

Czy ktoś się orientuje w temacie, czy rzeczywiście nie mogę zrobić w urzędzie pracy dwóch kategorii, C oraz C+E?

Czy mogę zacząć kurs na kat C+E, jeśli nie mam jeszcze egzaminu na kat. C?

Czy kategoria C+E nie łączy się z C, musi być najpierw C?

Tytuł: Re: Kat. CE
Post Wysłano: 04 lut 2013, 11:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Stralis 460

nie wiem jakie są reguły przyznawania "zasiłku" ale nie możesz robić przyczepy do czegoś czym nie potrafisz jeździć... a przynajmniej nie masz na to uprawnień

Post Wysłano: 04 lut 2013, 11:56
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Cytuj:
Czy mogę zacząć kurs na kat C+E, jeśli nie mam jeszcze egzaminu na kat. C?
Nie, musisz zdać na C, żeby rozpoacząć C+E.
Cytuj:
Czy kategoria C+E nie łączy się z C, musi być najpierw C?
Nie, najpierw musisz zrobić C, żeby móc przystąpić do kategorii C+E.

Post Wysłano: 04 lut 2013, 12:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
nie wydaje mi się... ale nie chce mi się wertować ustawy :>

Post Wysłano: 04 lut 2013, 12:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 35025070
Samochód: S-U-P-E-R

Cytuj:
Cytuj:
Czytanie ze zrozumieniem się kłania :lol:

Post Wysłano: 04 lut 2013, 12:14
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Cytuj:
Cytuj:
A co chcesz najpierw nauczyć się jeździć z przyczepą, a później solówką ? jaki to ma sens ? najpierw C robisz do końca, zdajesz egzamin i możesz zaczynać C+E.

Post Wysłano: 04 lut 2013, 12:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
A co chcesz najpierw nauczyć się jeździć z przyczepą, a później solówką ? jaki to ma sens ? najpierw C robisz do końca, zdajesz egzamin i możesz zaczynać C+E.
mój błąd !!! wsiąknął mi miedzy pikselami przecinek :lol:

Post Wysłano: 04 lut 2013, 12:37

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Chcę normalnie jeździć z naczepą dlatego się pytałem czy musi być do tira potrzebna kat. C. Niestety trzeba ją zrobić, mam nadzieję że uda mi się zrobić dzięki urzędowi C oraz C+E. W najgorszym wypadku zrobię samo C. Dzięki za pomoc.

Post Wysłano: 04 lut 2013, 13:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

No takie mamy przepisy, że przysługuje jeden kurs rocznie. Chyba że robisz kurs pod "gwarancję" zatrudnienia to możesz złożyć wniosek na więcej niż jedno szkolenie, jeżeli wszystkie wnioskowane kursy będą się łączyć i dadzą efekt zatrudnienia.

Inna bajka czy się do tego przychylą - ja składałem na kat. C i KW (no raczej oczywiste że bez KW pracować nie mogę), dostałem samo C. Skończyłem je i w sumie dalej nic mi to nie dawało, a w urzędzie zaczęły się pojawiać pytania czemu ja skończyłem kurs a nie podjąłem pracy :lol: Ostatecznie poszedłem do innej roboty i sprawa się rozmyła, jednak niesmak po nierozgarnięciu urzędników pozostał - żadna z osób która była ze mną w grupie na kursie PJ z urzędu nie dostała dofinansowania na KW i nie mogła podjąć pracy.

... i coś mi się wydaje że w Twoim przypadku większym od C+E problemem też właśnie będzie KW.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 04 lut 2013, 18:05

Ja dla przykładu składałem na szkolenie indywidualne na C+E i KW. C już miałem i żeby coś takiego złożyć musiałem oczywiście dać kserokopie pj. Miałem gwarację zatrudnienia od pracodawcy i nie było problemu. Najlepsze jest to, że po zrobieniu C+E i KW i wydaniu przez urząd na mnie prawie 9 tys., pani w urzędzie powiedziała mi, że mogę iść nawet chodniki zamiatać za 1,5zł za godz byle bym im zniknął z ewidencji osób bezrobotnych. Pieniądze są naprawdę bezmyślnie wydawane w tym kraju. Z tego co wiem to w tym roku nie ma już szkoleń grupowych na pj, można tylko indywidualnie się starać pisząc biznes plan pod działalność albo zdobyć uprawdopodobnienie zatrudnienia od pracodawcy. Ktoś wreszcie pomyślał, szkoda że dopiero po 3 latach bo zamiast dawać zł na grupowe dla 20 osób na samo C i znowu dla 20 na samo C+E lepiej było dawać od początku 5 osobom na komplet. Bo teraz dużo ludzi ma C z którego może skorzystać jadąc po bułki do sklepu i tyle.

Post Wysłano: 04 lut 2013, 23:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ktoś wreszcie pomyślał, szkoda że dopiero po 3 latach bo zamiast dawać zł na grupowe dla 20 osób na samo C i znowu dla 20 na samo C+E lepiej było dawać od początku 5 osobom na komplet. Bo teraz dużo ludzi ma C z którego może skorzystać jadąc po bułki do sklepu i tyle.
Dodatkową zmianą jest też to, że w tym roku kursy są refundowane w 100%, a nie jak było w tamtym roku tylko do 2000 zł. Tak przynajmniej jest u mnie. Nareszcie coś sensownego w tych urzędach! :)

Post Wysłano: 05 lut 2013, 0:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Cytuj:
Ktoś wreszcie pomyślał, szkoda że dopiero po 3 latach bo zamiast dawać zł na grupowe dla 20 osób na samo C i znowu dla 20 na samo C+E lepiej było dawać od początku 5 osobom na komplet. Bo teraz dużo ludzi ma C z którego może skorzystać jadąc po bułki do sklepu i tyle.
Dodatkową zmianą jest też to, że w tym roku kursy są refundowane w 100%, a nie jak było w tamtym roku tylko do 2000 zł. Tak przynajmniej jest u mnie. Nareszcie coś sensownego w tych urzędach! :)
Niestety muszę was zmartwić, ponieważ to o czym mówicie nie jest zjawiskiem na skalę krajową - wszystko zależy od decyzji dyrekcji UP. Np. decyzja o finansowaniu kursu do 2000zł nie była decyzją ogólnokrajową, tylko konkretnego dyrektora, konkretnego PUP-u. Wg. przepisów obowiązujących od lat PUP może finansować szkolenie o wartości wysokości trzech średnich krajowych, czyli zdrowo ponad 9 tys zł.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 11 lut 2013, 20:50

Użytkownik

Użytkownik

Dostałem odpowiedź. UP sfinansuje mi tylko kurs na kat. C. Dobre i to. Po jego ukończeniu, chyba sam wyłożę resztę i zrobię C+E, kwalifikację jak się uda i dołączę do waszego grona ;)

Post Wysłano: 11 lut 2013, 22:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: jaki popadnie jaki w rączki wpadnie

Ja znowu zrobiłem sobie sam C wydałem coś ponad 2 kafle i na wiosnę składam papierek raczej tylko na KW bo wolę żeby mi KW dofinansowali niż C+E, bo wiadomo co ile kosztuje ;]

P.S. A ma to znaczenie ile się jest zarejestrowanym w UP? Bo ja mam ostatni rok szkoły i na wiosnę skończę i chciałbym się odrazu zarejestrować w UP i złożyć wniosek o dofinansowanie KW. myślicie że to przejdzie ?

Post Wysłano: 12 lut 2013, 0:09

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ja znowu zrobiłem sobie sam C wydałem coś ponad 2 kafle i na wiosnę składam papierek raczej tylko na KW bo wolę żeby mi KW dofinansowali niż C+E, bo wiadomo co ile kosztuje ;]
No ja też będę musiał to jakoś sensownie rozegrać ;)
Cytuj:
A ma to znaczenie ile się jest zarejestrowanym w UP? Bo ja mam ostatni rok szkoły i na wiosnę skończę i chciałbym się odrazu zarejestrować w UP i złożyć wniosek o dofinansowanie KW. myślicie że to przejdzie ?
Z tego co się orientowałem, aby uczestniczyć w szkoleniu, trzeba być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna minimum 2-3 miesiące, przynajmniej tak jest u mnie w Szczecinie. Po drugie, fundusze. Często jest tak że szybko się kończą, dlatego kto pierwszy ten lepszy. U mnie np. nabór na szkolenia indywidualne trwa do 20 lutego i tyle. Nie wiem czy jeszcze w późniejszym czasie będą jakieś szkolenia. Mimo to i tak warto próbować, trzymam kciuki.

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]