Witam Was.Mam pytanie odnośnie czujnika temperatury Eberspracher w Man TGX.Czy jest mozliwe,że zapchane sitko powoduje to,ze trzeba podkręcić wiecej temperaturę by normalnie zaczęło grzać czy jeste to wina jakiegoś czujnika np..temp zewnętrznej?Jeśli czujnika to gdzie takowy się znajduje? Jesli mnie pamieć nie myli to jest to Eberspracher d4E z elelktorniczna regulacją temperatury (bez pokrętla).Dzieki z góry za info.
Czujnik temperatury jest w obudowie pieca przyczepiony do sterownika
Aaaa,czyli nie ma wyprowadzonego czujnika temp na zewnątrz.Troche to dziwne bo na"chłopski rozum" czujnik temp zewnętrznej powinien być oddalony od PIECA.Dzięki:)
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
W tga czujnik zewnętrzny ten co ma wpływ na moc grzania pieca jest w sterowniku z pokrętłem, podejrzewam że w tgx eberspacher wykorzystuje czujnik wewnątrz kabiny od klimatyzacji skoro tym samym panelem obsługuje sie klimatyzacje i eberspacher
W tga czujnik zewnętrzny ten co ma wpływ na moc grzania pieca jest w sterowniku z pokrętłem, podejrzewam że w tgx eberspacher wykorzystuje czujnik wewnątrz kabiny od klimatyzacji skoro tym samym panelem obsługuje sie klimatyzacje i eberspacher
A ten czujnik wewnątrz kabiny od klimatyzacji...gdzie jest?
W d4 czujnik jest w piecu przy sterowniku wiem bo wczoraj je rozbierałem czujnik mierzy zasysane powietrze jak cały czas ciagnie powietrze zimne ze dworu i nie ma zamkniętego obiegu to jakby nie ustawić na programatorze grzeje cały czas na maxa
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
To jeszcze raz rozbierz D4 i zobacz jakie masz czujniki w środku i zobacz do czego one są i nie myl ich z czujnikiem temperatury wewnątrz kabiny
Normalnie czujnik temperatury znajduje się w pokrętle do ustawiania mocy grzania niezależnie od modelu sterownika, opcjonalnie można podłączyć do sterownika zewnętrzny czujnik temperatury który montuje sie w kabinie.
Tu znajdziesz schematy elektryczne, jak i gdzie jest zamontowany czujnik temperatury w kabinie
Man nie masz racji bo czujnik temperatury jest na sterowniku wewnątrz ogrzewania zarówno w airtronicu jak i d1lcc i d3lcc także webasto at 2000 . Zewnętrzny czujnik to opcja i nie ma go w sterowniku zegarowym w manie .
Użytkownicy przeglądający to forum: 5eba, Ahrefs [Bot] i 6 gości