Cytuj:
Witam. Uczęszczam do liceum ogólnokształcącego i oczywiście chce iść na studia (prawie na 100% polibuda). Uwielbiam jazdę ciężarówkami i ogólnie wszystko co z nimi związane. W przyszłości chciałbym założyć firmę transportową i mam tutaj pytanie. Jakie studia najbardziej się przydadzą związane z transportem ? Odrzucam takie studia jak marketing i zarządzanie itp.
Dziękuje bardzo za odpowiedź
Mam nadzieje ze to jakies liceum wieczorowe, a Ty uwielbiasz naprawde WSZYSTKO co z nimi zwiazane, czyli caly codzienny stres, humory klientow, dlugie czekanie na za/rozladunek, telefony co 5 min. od dyspozytorow/spedytorow, korki, awarie na drodze, presje czasowa, rozlake z rodzina i baranow na drodze wlacznie. Ja ogolnie nie narzekam, lubie nawet to co robie, ale uwielbiam to tylko moment w ktorym sprawdzam czy mi pensja na konto wplynela
.
Co do zalozenia firmy, wydaje mi sie ze to juz nie taki cud, miod i orzeszki jak kiedys. Konkurencja jest ogromna, i nawet jak uda Ci sie przetrwac, to wydaje mi sie ze pieniadze jakie w to zainwestujesz sa nieproporcjonalne do zysku. Ale to juz niech Ci napisza ludzie ktorzy firmy prowadza, albo siedza w transporcie dlugo (np. Cyryl).
Co do studiow, jesli chcesz robic cos zwiazanego z transportem to moze jakis transport i logistyka, zawsze potem mozesz isc na spedytora czy cos. Nie wiem jakie po tym sa perspektywy w Polsce ale za granica owszem, przynajmniej narazie...