Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam chcialem sie dowiedziec czy to normalne gdy kierowca bez praktyki szuka pracy i proponowane mu sa warunki na miedzynarodowce na 2obsadzie, 1200 zł za za 1 miesiac pracy i to wszystko, a potem moze mnie przyjma moze nie, w tej firmie placa podstawa + dieta czy godzic sie na takie warunki?? ma to byc na umowe zlecenie na 2 tyg badz miesiac, czy na to sie nie godzic i zadac umowe na czas probny??

ciezko znalesc prace bez dosw. chyba nie mam wyjscia i pierwszy miesiac tak zrobie, a czy to wogule zgodne z prawem placic podstawe bez diety? ew. czy moge jakos sie zabezpieczyc i gdy bede sie zwalnial z tej firmy zadac wyplaty za 1 miesiac za diety??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: actros mp3

U mnie w mieście, pracownicy spółdzielni mieszkaniowej zarabiają wiecej.
za podcinanie drzewek i malowanie ławek, po 6-8 godz. dziennie zarobisz wiecej :/

Ostatnio zmieniony 24 sie 2013, 19:14 przez Atego1228, łącznie zmieniany 1 raz.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

umowa zlecenie to nie umowa o pracę.
to są dwie różne umowy jedna opiera się o kodeks pracy, a druga opiera sie o kodeks cywilny.
więc tak w skrócie może ci za umowę zlecenie zaproponować 1200 zł i będzie to zgodne z prawem.

Użytkownik

Użytkownik

czyli nie godzic sie na umowe zlecenie?? zadac umowe o pracy na czas probny na 1 mc?? i jak z tymi dietami jesli bym mial umowe czy pracodawaca musi mi wyplacic diete? Ew. zgodze sie na to bo zalezy mi na praktyce ale jak to dobrze rozegrac tak ze jak sie bede zwalnial, zadac wyplaty z diety za 1 mc, chyba nie szkoda wam pracodawcy co tak wykorzystuje ludzi, wiec prosze o pomoc :)

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
czyli nie godzic sie na umowe zlecenie?? zadac umowe o pracy na czas probny na 1 mc?? i jak z tymi dietami jesli bym mial umowe czy pracodawaca musi mi wyplacic diete? Ew. zgodze sie na to bo zalezy mi na praktyce ale jak to dobrze rozegrac tak ze jak sie bede zwalnial, zadac wyplaty z diety za 1 mc, chyba nie szkoda wam pracodawcy co tak wykorzystuje ludzi, wiec prosze o pomoc :)
bez urazy, ale po takim tekście jak napisałes to twój przyszly pracodawca wskaże ci drzwii grzecznie poprosi byś obejrzał jak wygląda klamka z drugiej strony.
żądać możesz ale......nie zawsze możesz dostać.
wielu jest pracowników z długim stażem, którzy pracuja na umowę zlecenie i żyją.

zupełnie inna sprawa to zaproponowana stawka - jak dla mnie wstydził bym sie takie wynagrodzenie zaproponować. tani pracownik to żaden pracownik.

Użytkownik

Użytkownik

dlatego pytam was bo nie znam sie na tym, a wydaje mi sie ze moze on mnie zwolnic po miesiacu, a jesli by to zrobil chcialbym dostac wyplate z dieta dlatego chce sie dowiezdiec od was jak to zrobic z glowa, udam teraz glupiego a potem poprosze grzecznie o wypalte za diety, rozumiem ze musze miec umowe na czas probny bo na zlecenie bedzie tak zapisane ze nic nie zrobie z tym?

Użytkownik

Użytkownik

proponuję byś poczytał jakie są różnice w tych umowach.

dzis nikt nie zatrudnia od razu na umowe o pracę na okres próbny w 99% jest to na poczatku umowa zlecenie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Corolla 2.0d4d 126km

Cytuj:
dlatego pytam was bo nie znam sie na tym, a wydaje mi sie ze moze on mnie zwolnic po miesiacu, a jesli by to zrobil chcialbym dostac wyplate z dieta dlatego chce sie dowiezdiec od was jak to zrobic z glowa, udam teraz glupiego a potem poprosze grzecznie o wypalte za diety, rozumiem ze musze miec umowe na czas probny bo na zlecenie bedzie tak zapisane ze nic nie zrobie z tym?
Tego się czytać nie da :roll:

Pracodawca jasno przedstawił ci warunki to o co ci chodzi? Zamiast kombinować poszukaj sobie pracy na warunkach które ci odpowiadają zamiast "udawać głupiego"

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Tego się czytać nie da :roll:

Pracodawca jasno przedstawił ci warunki to o co ci chodzi? Zamiast kombinować poszukaj sobie pracy na warunkach które ci odpowiadają zamiast "udawać głupiego"
też nie wiem o co mu chodzi. Pyta o diety jak by z auschwitz wrócił.
Nie wiem czy te 1200 wspomniane przez ciebie to pełna wypłata czy nagroda gwarantowana.

Użytkownik

Użytkownik

czyli dla was to normalne ze za miesiac jazdy po europie dostane 1200 zl i byc moze bedzie wszystko wporzatku i mnie zwolni i zatrudni nastepnego jelenia, zalozylem tego posta zeby tylko sie dowiedziec jak z ta dieta i czy to standart ze nowy kierowca w firmie zarabia 1200 zl za 1 miesiac?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
czyli dla was to normalne ze za miesiac jazdy po europie dostane 1200 zl i byc moze bedzie wszystko wporzatku i mnie zwolni i zatrudni nastepnego jelenia, zalozylem tego posta zeby tylko sie dowiedziec jak z ta dieta i czy to standart ze nowy kierowca w firmie zarabia 1200 zl za 1 miesiac?
No to Ci odpowiem, dla mnie nie jest normalne gibać cały miesiąc za 1200zł.
Wolał bym uderzyć za te pieniądze jako portier, załatwić sobie grupę i siedzieć w budce góra 5km od domu :mrgreen: wasze przypadki są juz tak skrajne ze nie wiadomo co odpowiedziec.

Użytkownik

Użytkownik

a jakie sa warunki w innych firmach tych normalnych dla poczatkujacego kierowcy przez 1 miesiac?? na jakie zarobki mozna liczyc??

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
a jakie sa warunki w innych firmach tych normalnych dla poczatkujacego kierowcy przez 1 miesiac?? na jakie zarobki mozna liczyc??
może odwróćmy pytanie:
jakie są twoje oczekiwania finansowe?

wiesz co chcesz robić tym bardziej powinienes wiedzieć ile twoja praca kosztuje.

Użytkownik

Użytkownik

luquez. Jeżeli czujesz się na siłach spróbuj w takich firmach jak HSF Logistics, H.Essers itd.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1656306
Samochód: PremiumDXI450

do Hsf go nie wezma...potrzebna praktyka

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: brak

Co do twojego pytania Kolego. Czy warto się godzić na takie warunki :?: Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak zadane pytanie. Tylko Ty sam wiesz, jakie będziesz miał koszty utrzymania za ten miesiąc i czy warto powiedzmy za zdobycie doświadczenia się na to godzić. Co do rynku pracy w obecnym momencie to szkoda się wypowiadać, choć taka sytuacja nie jest od dziś. Mam Kolegę który zgodził się za taka kwotę jeździć (1250zł) z dwa lata temu, na Rumunię i przepracował trzy miesiące. Potem dał sobie spokój z pracą jako kierowca i wrócił do zawodu wcześniej wykonywanego za cztery razy tyle. To wszystko to kwestia Twojego wyboru, a na początku raczej nie liczył bym na diety. Pozdrawiam Wilk 09 8) .

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co mi wiadomo jeżeli zaliczy jazdę testową i test jezyka anielskiego to raczej ma dużą szansę na pracę w Hsf Logistics.
Takie info mam od osób, które tam pracują.

Cytuj:
Witam chcialem sie dowiedziec czy to normalne gdy kierowca bez praktyki szuka pracy i proponowane mu sa warunki na miedzynarodowce na 2obsadzie, 1200 zł za za 1 miesiac pracy i to wszystko, a potem moze mnie przyjma moze nie, w tej firmie placa podstawa + dieta czy godzic sie na takie warunki?? ma to byc na umowe zlecenie na 2 tyg badz miesiac, czy na to sie nie godzic i zadac umowe na czas probny??

ciezko znalesc prace bez dosw. chyba nie mam wyjscia i pierwszy miesiac tak zrobie, a czy to wogule zgodne z prawem placic podstawe bez diety? ew. czy moge jakos sie zabezpieczyc i gdy bede sie zwalnial z tej firmy zadac wyplaty za 1 miesiac za diety??
Co możesz zrobić - roześmiać mu się w twarz. O ile masz odrobinę ambicji i honoru. Bo później przez takich jak Ty płace spadną do 800 zł na miesiąc. Bo skoro jeden może to dlaczego inni nie mogą? Właśnie na takich jak Ty i dzięki takim jak Ty takie firmy działają. Co miesiąc świeża dostawa młodych, jazda za minimum stawek, albo poniżej ich, wykoszenie konkurencji na rynku a później spedycje nie chcą płacić wyższych stawek, bo Kowalski pojechał za 1,5 zł za km.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Mazda 626

Jester ma rację. Ostatnio w internecie pojawiło się takie ogłoszenie że firma przyuczy do zawodu, gdy zadzwoniłem do nich, to powiedzieli że przez dwa tygodnie za darmo, miałbym pracować. To wszystko jest chore. Mojej żony wujek jest kierowcą zawodowym, powiedział że mógłbym z nim pojeździć za darmo przez miesiąc czasu, gdy po miesiącu bym jeździł samemu to w zimę miałbym mu płacić z własnej kieszeni żeby zobaczył jak jeżdżę po śniegu, poduczył by mnie. Ludzie są nienormalni. Człowiek ma swoją godność, honor.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

każdy pracuje za tyle na ile się zgodzi :lol: na pewno niczego nie wymusisz na pracodawcy,wiec ten temat jest dla mnie przelewaniem z pustego w próżne :D diety to fikcja i nie zmusisz go do ich wypłaty,bo ustawodawca nie określił ich minimalnej wysokości (poza granicami PL),a z drugiej strony nawet gdyby było inaczej,to wychodząc z założenia że po miesiącu zmusisz go wyrokiem do ich wypłaty :shock: ,szybko zawęzi to twoje perspektywy zatrudnienia w tamtejszym powiecie :lol: wiec albo się godzisz,albo wyśmiej go i odpuść sobie takie firmy