Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

Te 1200 zł to podstawa, dieta zależy od pracodawcy od 39 euro w górę.
Na początku okres próbny na umowę zlecenie (teraz liczy się do emerytury), po tym okresie jak się sprawdzisz to umowa na czas określony.
Proste.
Z czasem możesz liczyć na zwiększenie podstawy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Na początku okres próbny na umowę zlecenie (teraz liczy się do emerytury), po tym okresie jak się sprawdzisz to umowa na czas określony.
Proste.
mógłbyś podać ustawę,która podaje minimalną wysokość diety skoro piszesz od 39e w górę?
a pewnie nie tylko mi by się przydała :D bo mógłbym sporo ugrać ( jakby tak tylko średnio 20 dni w miesiącu,i w moim przypadku będzie to okres ponad 100 miesięcy :roll: ) aczkolwiek wiem że nie ma takiej ustawy ale być może coś wczoraj uchwalili i jeszcze nie jestem doinformowany :lol:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 636485
Samochód: FH12

Cytuj:
Co możesz zrobić - roześmiać mu się w twarz. O ile masz odrobinę ambicji i honoru. Bo później przez takich jak Ty płace spadną do 800 zł na miesiąc. Bo skoro jeden może to dlaczego inni nie mogą? Właśnie na takich jak Ty i dzięki takim jak Ty takie firmy działają. Co miesiąc świeża dostawa młodych, jazda za minimum stawek, albo poniżej ich, wykoszenie konkurencji na rynku a później spedycje nie chcą płacić wyższych stawek, bo Kowalski pojechał za 1,5 zł za km.
Dobrze prawisz.

Ja za 1200zl to wolałbym w domu siedziec, lepiej juz płaca na busie rozworząc chleb w kolo komina, czy nawet lepiej bedzie w DeRoy, PTM itp.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Co ma zrobić kierowca bez praktyki gdy proponuje 1200zl mc???

to jest objawem z wychodzisz z okresu dzieciństwa, najwyższy czas wydorośleć i SAMODZIELNIE podjąć decyzję.
co nie zrobisz, konsekwencje spadną na Ciebie, więc nie ma co opierać się na cudzych radach.

jak zrobisz źle, nie przejmuj się, to nie będzie pierwsza Twoja błędna decyzja w życiu.

nie wiem jak koledzy, ale ja podejmując pierwszą pracę byłem tak samo głupi jak Ty i jakoś od tego nie umarłem, ale przekonałem się że przed każdą decyzją warto się zastanowić.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

Cytuj:
Cytuj:
Proste.
mógłbyś podać ustawę,która podaje minimalną wysokość diety skoro piszesz od 39e w górę?
a pewnie nie tylko mi by się przydała :D bo mógłbym sporo ugrać ( jakby tak tylko średnio 20 dni w miesiącu,i w moim przypadku będzie to okres ponad 100 miesięcy :roll: ) aczkolwiek wiem że nie ma takiej ustawy ale być może coś wczoraj uchwalili i jeszcze nie jestem doinformowany :lol:
Ty pierwszy raz widzisz diety?
Jedni mają diety w euro, inni % od kursu, inni kilometrówkę.
Wystarczy na rozmowie rozmawiać (dialog) a nie tylko potakiwać przyszłemu pracodawcy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ty pierwszy raz widzisz diety?
Jedni mają diety w euro, inni % od kursu, inni kilometrówkę.
Wystarczy na rozmowie rozmawiać (dialog) a nie tylko potakiwać przyszłemu pracodawcy.
ja wiem co znaczy się domówić,ale skoro wskazujesz na dietę od 39e to skąd to wziąłeś??? i kto Ci to zapisze w umowie :lol: a że coś tam dają to ja wiem bo za 1200zł nie pracuje,ale jest to efekt dogadania się pomiędzy dwoma stronami,a nie że coś się należy (tak bardziej myślę pod kątem autora tematu,który buja w obłokach,żeby się nie łudził że coś wymusi po fakcie,jak nie dostanie przelewem :lol: bo tak można wywnioskować,po tym co napisałeś,że jest to minimum,które musi dostać od pracodawcy )

Użytkownik

Użytkownik

Diete się wylicza i jest ona nalezna za kazdy dzień zależnie od kraju i czasu pobytu itd np dzień w niemczech to dieta chyba okolo 49E

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Diete się wylicza i jest ona nalezna za kazdy dzień zależnie od kraju i czasu pobytu itd np dzień w niemczech to dieta chyba okolo 49E
oczywiście że każdy pracodawca ją wylicza,ale bardzo mało jest tych co ją wypłaca,a to drastyczna różnica,wiec to taki twór co wszyscy wiedzą że istnieje,ale mało kto go widział :lol:
bo nie jest "należna" jak to błędnie ująłeś,a jedynie możliwa do wypłacenia w wysokości wg uznania pracodawcy :mrgreen:

Użytkownik

Użytkownik

Dieta jest należna i każdy pracodawca ją zapewne nalicza bo to jest jego koszt, nie jest twoim dochodem więc jej ci nie wypłaca kierowca tylko podpisuje ze dietę dostał w gotówce. Wiec dietę to widzi każda księgowa ktora rozlicza firmę transportowa

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dieta jest należna i każdy pracodawca ją zapewne nalicza bo to jest jego koszt, nie jest twoim dochodem więc jej ci nie wypłaca kierowca tylko podpisuje ze dietę dostał w gotówce. Wiec dietę to widzi każda księgowa ktora rozlicza firmę transportowa
ja niczego nie podpisuje :D a to że księgowa ją nalicza,to ja nic oficjalnie nie wiem ( pewnie że tak jest bo muszą jakoś uciec od podatków ),żeby nie brnąć w dalsze przepychanki,to jak się nie dogadasz z pracodawcą to i nie wymusisz na nim niczego,bo nie ma ludzi nie zastąpionych :)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4029913
Samochód: Mietek Aszrot

Większośc podpisuje diety i ryczałty in blanco. Także gadanie w stylu "płacenie pod stołem", "na lewo" mija się z celem bo jest po legalu(jest dowód, że pobrałeś diety i ryczalty). Inna kwestia tego w jakiej wysokości dostaje się "z kilometrówki" czy "z frachtu"(zazwyczaj jest mniej jak to co się podpisuje in blanco).

Ostatnio zmieniony 27 sie 2013, 15:37 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę zakończyć dywagacje na temat należności i wysokości diet a tym samym zakończyć off-topic.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
(...)diety to fikcja i nie zmusisz go do ich wypłaty,bo ustawodawca nie określił ich minimalnej wysokości (poza granicami PL)
Prawo pracy mówi, że diety zagraniczne nie mogą być niższe od diet określonych dla kraju, obecnie 30 zł/dobę.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek