Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 lis 2013, 0:42

Użytkownik

Użytkownik

Witam,

Mam do wykonania projekt(wykres trakcyjny). Pomyślałem, aby wykonać wykres trakcyjny samochodu ciężarowego. Problem polega na skompletowaniu wszytskich danych i parametrów pojazdu(przełożenia przekładni głównej i skrzyni biegów, cx, wykres momentu obr., wymiary itd.)
Poszperałem trochę w internecie, ale nie znalałzem wszytskiego. Wiecie może gdzie takie dane mógłbym dostać? Może ktoś z Was ma dostęp do takich szczegółowych danych? Marka, model raczej nie gra roli, bardziej zależy na zebraniu wszytskich parametrów.

Post Wysłano: 23 lis 2013, 4:23

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

takie dane mają pewnie serwisy lub importerzy (przedstwaiciele danej marki) inaczej tylko dobra wola pracownika może pomóc.

Post Wysłano: 23 lis 2013, 6:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ja tam wpisałem w gogle cx samochodu ciężarowego i na czwartym miejscu znalazłem pracę z Politechniki Poznańskiej o tytule: "Porównanie opływu samochodu osobowego i ciężarowego".

także moim zdaniem musisz na poszukiwania poświęcić więcej czasu i cierpliwości.

Post Wysłano: 23 lis 2013, 11:34

Cytuj:
[...]Problem polega na skompletowaniu wszytskich danych i parametrów pojazdu(przełożenia przekładni głównej i skrzyni biegów, [...] wykres momentu obr., wymiary itd.)[...]
Polski Traker w testach samochodów jeszcze rok wstecz zamieszczał to wszystko co potrzebujesz. Wystarczy poszukać na stronie Wydawnictwa i zamówić archiwalne numery (wcale drogo nie jest, bo 5 zł/szt.)
A x-lat temu pisząc pracę przejściową, której tematyką było przeanalizowanie właściwości trakcyjnych pojazdów z napędem na 2 i 4 koła, pofatygowałem się do Krakowa do dealera Subaru z prośbą o potrzebne mi dane. Takowe przyszły do mnie pocztą, w kilka dni po mojej wizycie.
Więc nie tylko internet, ale i wizyta u jakiegoś przedstawiciela handlowego danej marki może być pomocna.
Poza tym, nie chcę Cię krytykować, ale wydaje mi się, że źródła internetowe to chyba powinny być ostatecznością, jako źródła o najniższym autorytecie.

Post Wysłano: 23 lis 2013, 16:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Drogi Panie, teraz to się wyksztalcenie zdobywa dwoma skrótami na klawiaturze, CTRL + C i CTRL + V :)

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]