Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 sty 2014, 19:14

Użytkownik

Użytkownik

Żeby było jasne napiszę skąd w naszym kraju wzięła się potoczna nazwa TIR.Nie ma to dokładnie związku z Francuską nazwą,a tabliczkami umieszczonymi na wielkich autach.W czasach komuny po naszych drogach poruszały się (nazwijmy to piździki),jakiś mały Star,Jelcz,czy Ził.Raz na jakiś czas,przejeżdżała wielka ciężarówka,z tabliczką TIR,jeżdżąca w ruchu międzynarodowym.Ludzie zaczęli mówić na te auta TIR i tak już zostało.Dzisiaj wszystko jest wielkie i tych samych rozmiarów,nawet auta dostawcze do np Biedronki.Sporo wody upłynie,zanim ludzie o tym zapomną.Na wsiach często ludzie mówią na autobus,że jedzie PKS-em,chodź autobus jest prywatny i nie ma z tą firmą nic wspólnego.A słyszeliście na CB radiu,nawet za granicą,że ktoś zjeżdża na CPN ?Nie mówią na stację benzynową,tylko na CPN,chodź Centrala Produktów Naftowych nie istnieje od 1999 roku.

Post Wysłano: 08 sty 2014, 19:21

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

No a wiesz, Driver co ta tablica oznacza?

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 08 sty 2014, 19:28

Użytkownik

Użytkownik

A ja robię odprawę, otwieram tabliczkę i wtedy czuję, że jadę prawdziwym TIR-em 8)

Post Wysłano: 08 sty 2014, 19:30

Użytkownik

Użytkownik

Kierowniku,z całym szacunkiem dla Ciebie.Na przełomie lat 80/90 wypisywałem Carnet TIR w biegu na kolanie (oczywiście nie na Rosję),tak że Carnet i konwencja TIR,Carnet ATA,CEMT,SAD,Dokument EUR,CMR,T-1,T-2 i inne badziewia z tamtych czasów jeszcze mam w głowie.

Post Wysłano: 08 sty 2014, 19:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Raz na jakiś czas,przejeżdżała wielka ciężarówka,z tabliczką TIR,jeżdżąca w ruchu międzynarodowym.Ludzie zaczęli mówić na te auta TIR i tak już zostało...
nie wiem czy pamiętasz, ale dawno temu wyraz taksówka był w języku polskim synonimem samochodu osobowego. bo w tamtych czasach taksówki były jedynymi prawie samochodami osobowymi w odróżnieniu od bardzo niewielu samochodów służbowych dla dyrektorów (Wołgi), samochodów milicyjnych (Warszawa) i karetek (Skoda 201).

Post Wysłano: 08 sty 2014, 20:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Teraz na samochód osobowy kiedyś "taksówkę" mówi się "fura" :D
Fura, nazywana też furmanką – tradycyjny konny pojazd kołowy, używany głównie w rolnictwie do zwożenia płodów rolnych bądź siana-wiki.
Ale i tak wszyscy się "wozimy" furami. :lol:

"To są HPI'ki co się trzęsą wszystkie plastiki"

R730-------------\8/

Post Wysłano: 08 sty 2014, 20:25

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Kierowniku,z całym szacunkiem dla Ciebie.Na przełomie lat 80/90 wypisywałem Carnet TIR w biegu na kolanie (oczywiście nie na Rosję),tak że Carnet i konwencja TIR,Carnet ATA,CEMT,SAD,Dokument EUR,CMR,T-1,T-2 i inne badziewia z tamtych czasów jeszcze mam w głowie.
Ja nie twierdzę, że nie wiesz, tylko jeśli już zacząłeś tłumaczyć czemu TIRy jeżdżą po Polce, to trzeba było przypomnieć im i mnie (bo kiedy wy jeździliście na karnecie, to spora część z nas chodziła do podstawówki :) ), co oznaczała tablica.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 09 sty 2014, 14:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Magnum 440 DXI

Według mnie nie ma nic złego że tak się potocznie przyjęło "tir" myślę że chyba każdemu wygodnie jest mówić "tir" niż "ciągnik siodłowy z naczepa" lub "samochód ciężarowy z naczepą/przyczepą itd. każdy mówi "tir" i wiadomo o co chodzi. Jest to również konwencja (kto ma coś związanego z transportem to o tym wie ale nie wszyscy muszą przecież wiedzieć bo nie wszystkim to potrzebne) ale skoro potocznie się tak przyjęło to po kie go chu** banda baranów ciągle każdego poprawia i próbuje udowodnić ze są mądrzejsi od telewizora i poprawiają reporterów ludzi wypowiadających się na forum itd to jest żałosne :////// :/

Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, 15:11 przez bombel120, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 09 sty 2014, 15:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Apeluję o przetłumaczenie na język polski...

Post Wysłano: 10 sty 2014, 0:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

A mnie bardziej wpienia niewiedza, kiedy należy używać końcówek -ą i -om.
Jadę ciężarówką. Umożliwiłem przejazd ciężarówkom.

Nie wiem, jakaś kastracja, ścięcie głowy, albo strzał w kolano...

Post Wysłano: 10 sty 2014, 0:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Dlatego lepiej jechać tirem i umożliwić przejazd tirom. Ą wypada z obiegu :wink:

Post Wysłano: 10 sty 2014, 0:49

Użytkownik

Użytkownik

Niektórzy by umożliwiali przejazd tirą. :P

Post Wysłano: 13 sty 2014, 12:59

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Ja nie twierdzę, że nie wiesz, tylko jeśli już zacząłeś tłumaczyć czemu TIRy jeżdżą po Polce, to trzeba było przypomnieć im i mnie (bo kiedy wy jeździliście na karnecie, to spora część z nas chodziła do podstawówki :) ), co oznaczała tablica.
Kierowniku,to nie tak,nie chciał bym "zamurzynić" i wyjść na przemądrzałego bufona.Ja nie tłumaczyłem (jak twierdzisz) dlaczego TIR-y jeżdżą po naszym kraju,tylko skąd u ludzi wzięło się,że na ciężarówki mówią TIR-y.Nie ma to wiele wspólnego z Transport International Routier,tylko z tym,że jak duży,to ma tabliczkę i tak już zostało.Tak na prawdę samochód jadący za osłoną carnetu TIR,to też nie jest TIR,tylko nadal samochód ciężarowy.Przez lata jeździłem na Carnet,ale bez tablic TIR,więc jak byś mnie nazwał ?Bez tablic,bo bez świadectwa uznania.Bez świadectwa uznania,bo jednostka transportowa otwarta(gabaryty) bez możliwości zaplombowania.

Post Wysłano: 13 sty 2014, 16:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Ty jesteś Convoi Exceptionnel!! :wink:

Post Wysłano: 13 sty 2014, 17:26

Użytkownik

Użytkownik

Nie dokładnie.Robimy kontrakt Austria z wiatrakami i w tej chwili jestem Sonder transporte.Ale jak załaduję w Czechach,to jestem Nadmierny naklad.Wracając do tematu nie zraża mnie,gdy w mediach piszą TIR.

Post Wysłano: 13 sty 2014, 17:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

żeby poszukując poprawności wypowiedź nie wyszła tak:

ponieważ warsztat elektryczny oromił mnie i nadal światła STOP nie świeciły, odnalazłem przewód barwy Afroamerykanina, znalazłem przebicie, nacisnąłem homoseksualistę hamulca i wszystko gra moim tirze, zaczepiłem szmatę i pojechałem w siną dal.

Post Wysłano: 14 sty 2014, 1:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Tir jest słowem zawartym w słowniku języka Polskiego, a ponadto rozumianym przez większość społeczeństwa w taki sposób jak dla mnie nazwanie koloru turkusowego niebieskim...

Przy okazji wątki zajrzałem na filmiki Cyryla, szkoda, że mają one tak bardzo mało obejrzeń gdyż są bardzo pouczające i uczyniłyby bardzo dużo dobra na naszych drogach gdyby zostały obejrzane przez setki tysięcy ludzi.

Post Wysłano: 18 sty 2014, 9:29

Użytkownik

Użytkownik

O, takie coś znalazłem:
https://www.facebook.com/to.nie.tir
A niech dzieci czują się mądre i potrzebne.

Post Wysłano: 20 sty 2014, 19:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
O, takie coś znalazłem:
https://www.facebook.com/to.nie.tir
A niech dzieci czują się mądre i potrzebne.
Nie omieszkałem wpisać,że jeżdżę tirem :) Nasrane w głowie,poprawiają że TIR to nie TIR a ciężarówka.A słowo ciężrówka nie jest potoczne?Walą babole że głowa boli.

Post Wysłano: 20 sty 2014, 20:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Scania 124L

Cytuj:
[zdjecie tira]
>Tak dokładnie Ciągnik siodłowy
>>Tak dokładnie MAN
>>Tak Dokładnie to MAN TGX 2013 ?!
>>Własnie
>>możemy tak dokładać w nieskończoność zaczynając od modelu Mana a kończąc na halogenach jakie ma na globie
:lol: