Witam jestem nowy na forum i mam problem na który nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Mianowicie niedawno zakupiłem mana 8-185 lc w którym ciągle zapala się kontrolka uniesienia kabiny. Niewiem co mam z tym fantem zrobić dodam ze czujnik jest ok. Znajomy elektryk doradził bym połączył przewody przy czujniku ale to również nie daje efektu kontrolka dalej świeci. Może ktoś miał taki przypadek i wie jak temu zaradzić?????
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
Tak właśnie było zrobione jak go kupowałem. Dodatkowo jeszcze z kontrolki STOP gdyż są one powiązane ponoć. A ja chciałbym zrobić z tym porządek wiec proszę o pomoc!!!!
Wiesz może na jakiej zasadzie działa ten czujnik? Bo dochodzą do niego dwa kabelki i czy na którymś z nich powinien być +? i w którym miejscu łączą się one w skrzynce bezpieczników? Po prostu nie mam żadnego schematu i nie wiem gdzie szukać.
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Cytuj:
Wiesz może na jakiej zasadzie działa ten czujnik? Bo dochodzą do niego dwa kabelki i czy na którymś z nich powinien być +? i w którym miejscu łączą się one w skrzynce bezpieczników? Po prostu nie mam żadnego schematu i nie wiem gdzie szukać.
Po prostu połącz dwa kabelki w wtyczce od czujnika i będziesz miał święty spokój z ta kontrolką
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
To w takim przypadku przewód gdzieś jest przerwany
Na 90% czujnik jest sterowany masą, sprawdź kolory przewodów i numery przewodów co dochodzą do wtyczki.
Znajdź ten sam numer przewodu przy wtyczce nr 2 na panelu z kontrolkami pin 4 i podłącz do niego masę
Podłączam i nadal nie gaśnie ale w momencie gdy wypnę ten przewód od pinu 4 to zgasła i po polaczeniu pinu z masa zapala się. Domyślam się ze przewód gdzieś musi masować. Ale nie mogę znaleźć go przy bezpiecznikach żeby sprawdzić czy może gdzieś tam. Może ktoś wie gdzie powinien być wpięty w skrzynce bezpieczników lub tez nie powinien skoro jest masowy?
No ok tylko gdy podepnę masę na stałe to będzie się świecić ciągle i nie zgaśnie? Bo rozumiem ze czujnik rozłącza masę i wtedy kontrolka gaśnie czy źle rozumiem?
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 14 gości