Użytkownik
GG: 8706846
Samochód: Renault FR1, Iliade GTX,Daf SB3000
Witam.
Mam problem ze swoim autobusem Renault Iliade 11116cm 288KV. Otóż czasem po przekręceni stacyjki na "prąd", następnie na "zapłon" auto gubi prąd i nie chce zapalic, pojawia się wtedy kontrolka ABS'u (czerwona z prawej strony na wyświetlaczu, czerwone kółko z obramówkami takimi jak kontrola od okładzin hamulcowych ale w środku są dwie strzałki na boki), żarzy sie kontrolka klimatyzacji i auto nie zapala- żadnej reakcji na przekręcenie kluczyka na "odpal". Gdy wracam kluczykiem na "prąd" to zasilanie wraca, kontrolki gasną. Gdy przekręce na "zapłon" prąd ginie i auto nie zapala. Pojawia się to sporadycznie, ale potrafi unieruchomic auto.
Miał ktoś taki przypadek, bo nie widzę związku z odpalaniem auta, ABS'em i klimą...
Wtedy kiedy miałem ten problem to ruszałem przekaźniki, kondensatory, ale nie pomogło. Dopiero później auto samo z siebie się naprawiło, bo nic nie ruszałem, a po przekręceniu kluczyka kontrolki nie zapaliły się i auto odpaliło. Do tej pory pojawia się to sporadycznie i na razie czasem odpuszcza po sekundzie, ale boję się, że kiedyś znowu przysporzy mi to problemów. Dodam iż problem pojawia się tylko wtedy gdy zapali się kontrolka abs'u i klimy.
Pozdrawiam