Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 mar 2015, 21:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Witam tak jak w temacie Jak chce zamknąć drzwi z kluczyka i zamykam lewe to zamykają mi się tylko lewe. Dodatkowo migną 2 razy światła awaryjne w aucie. Żeby zamknąć prawe drzwi muszę zamykać je z kluczyka z prawej strony i równie 2 razy migną światła awaryjne. I na przemiennie prawymi drzwiami tylko prawe się zamkną lewe juz nie. Siedząc w środku na panelu ood centralnego zamka gdy chce zamknać od środka drzwi zamykają się tylko lewe i rwónież lewe się otwierają prawe nie reagują. Komputer mówi mi że jest brak połączenie modułu drzwi kierowcy i pasażera. Otwieranie i zamykanie centralnego komputerem ukazuje komunikat, że nie można wykonać operacji. Gdzie szukać przyczyny? Wyadaje mi się, że może gdzieś kable się przetarły i takie jaja się dzieją :/

Post Wysłano: 13 mar 2015, 11:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Podepnę się pod temat - a mi cholerstwo samo potrafi zamknąć wszystkie drzwi (dobrze, że kluczyk miałem w kieszeni). Jak jest zamknięty to co jakiś czas mruga awaryjnymi. Idzie zdezaktywować jakoś ten alarm/central??

Post Wysłano: 13 mar 2015, 11:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 53195508
Samochód: Daf

Może wiązka między drzwiami a kabiną?

Post Wysłano: 13 mar 2015, 22:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie wiem, auto świeżo kupione - w Niemczech tego nie robił przy oględzinach, no może przez 1000km na powrocie po zakupie z raz. Teraz już trochę stoi i jest w trakcie papierkologi to dla bezpieczeństwa na noc mostek zdejmuję - może coś sie rozprogramowało? Nie mam pojęcia, jutro ma elektryk z komputerem podjechać.

EDIT :
komputer nic nie zrobił, bo program nie MANowski i połączyć się z alarmem nie szło. Co zauważyłem to chyba coś pieprznięte będzie w drzwiach - nie wiem jak tam jest ale podejrzewam,że na wkładce zamka jest czujnik odczytujący położenie kluczyka - aktywujący lub dezaktywujący właśnie alarm i on może nie działać - coś w zamku działa bo lampkę zapala po otwarciu drzwi, ale lampki są czasowe i jak zamykam drzwi pasażera z kluczyka to aktywuje się alarm i lampka gaśnie natychmiast, a od kierowcy zaykając z kluczyka alarm się nie aktywuje i lampka gaśnie ze zwłoką czasową.

Dobrze kombinuję?? Są jakieś dwa czujniki?? Jeden na zamku drzwi (zapalający lampkę) a drugi na wkładce odpowiadający za central i alarm??

Post Wysłano: 19 mar 2015, 14:49

Użytkownik

Użytkownik

Jezeli sam zamyka Ci drzwi to odpowiedzialny jest za to mikrostyk/wlacznik przy cylinderku kluczyka . Koszt wymiany i czesci powinien byc znikomy .

Sebotrucker - jezeli nie chodzi Ci sterowanie szyba pasazera z modulu kierowcy ( albo np lusterka ) to problem tkwi w komunikacji pomiedzy modulami ( przewody zasilanie itp ) ,a jezeli wszystko ok lecz nie zamyka centralnego to mozeby czujnik otwarcia drzwi zblokowany na " otwarty" .

Post Wysłano: 19 mar 2015, 21:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Cytuj:
Sebotrucker - jezeli nie chodzi Ci sterowanie szyba pasazera z modulu kierowcy ( albo np lusterka ) to problem tkwi w komunikacji pomiedzy modulami ( przewody zasilanie itp ) ,a jezeli wszystko ok lecz nie zamyka centralnego to mozeby czujnik otwarcia drzwi zblokowany na " otwarty" .
Szyby pasażera i lusterka pasażera działają z modułu kierowcy. Nie działa tylko centralny zarówno z modułu kierowcy jak i z lewego zamka działa tylko z prawego zamka pasażera ale nie zamyka wtedy drzwi od kierowcy :/

Post Wysłano: 23 mar 2015, 18:49

Użytkownik

Użytkownik

Wiec to mikrostyk przy cylinderku kluczyka w klamce lub/i zamku kierowcy.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]