witam.
orientuje się ktoś gdzie moge dostać plandeke na burtówke? tzn taki mechanizm z plandeka zwijana na przednia sciane do przykrywania naczepy burtowej, widziałem takie coś we włoszech ostatnio i mnie to zainteresowało a niestety nic w polskich folderach nie ma wzmianki o tym , ile takie urządzonko może kosztować
GG: 0
Cytuj:
witam.
orientuje się ktoś gdzie moge dostać plandeke na burtówke? tzn taki mechanizm z plandeka zwijana na przednia sciane do przykrywania naczepy burtowej, widziałem takie coś we włoszech ostatnio i mnie to zainteresowało a niestety nic w polskich folderach nie ma wzmianki o tym , ile takie urządzonko może kosztować
Może chodzi Ci o system CRAMARO ?? Jeśli tak to w burtówce się tego nie zrobi.
nie nie o tym co mówisz to jest zsówany na przednia ściane jak w wywrotkach?? nie nie to wyglada tak jakby plandeka była zwijana na rurkę... co jak w wywrotce na prawa sciane tylko ze tu na przód hmm nie wiem może to jakaś samoróbka była ale chyba nie bo wyglądało na fabryczne...
_________________ Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Witam mam pytanie do kolegów.nie wiem czy w dobrym dziale piszę ale chciałbym dowiedzieć się na temat przyczepy niskopodwoziowej.Otóż samochód to man 6x6 waga 14000kg i szef chce zakupić niskopodwozie na własne potrzeby żeby przewozić spych 22000kg i koparkę ok 20000kg.nigdy nie ciągłem niskiej i nie znam tych przepisów a na pewno waga przekroczy 40000kg czy to jest zezwolenie czasowe czy na przejazd?jak to sie ma do ilości osi ,Co z szerokością kiedy pilot potrzebny bo np.spych ma szerokość klepki 3m.Proszę o jakiekolwiek naświetlenie tematu.Dodam że przewozy mają polegać na zwiezieniu na budowe ok 30km i potem co 1-3 dni parę km.dalej przewieść.
wykupujesz raz w roku, albo raz na dwa lata pozwolenie kategorii VI i sobie śmigasz. Przy szerokości 3 metrów nie musisz mieć pilota, zestaw nie może być cięższy niż 60 ton, ale nie możesz równocześnie przekraczać nacisków na oś danej drogi. zobacz ile może ciągnąć ta solówka https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/use ... 0oplat.pdf
6grupa podpunkt E jeśli dobrze zrozumiałem to można poruszać się po drogach gdzie jest np. zakaz 8ton na oś to można wtedy jechać byle nie przekroczyć 11.5ton.na oś.
prześledziłem trochę sprzedaż przyczep niskopodwoziowych i widzę że wielkiego wyboru w używkach niema.Mam pytanie czy można np.podłączyć dolly do naczepy?Jeśli tak to czy ktoś z forum ciąga taki skład jak to wygląda oddzielny dowód rejestracyjny musi być czy nie trzeba?
nie rozpędzaj się z tą przyczepą, sprawdź jaką w ogóle ciężką przyczepę możesz tym autem ciągnąć. posiadanie kategorii VI nie zwalnia Cię z przestrzegania zapisów z dowodu rejestracyjnego. w ciągniku i naczepie na razie się nie czepiają, ale zawsze się może to zmienić i nie wiem co by było w razie wypadku
No widzisz jesteś jak jasnowidz.spojrzałem w dowód i dmc auta 26ton a przyczepy z hamulcem 14ton.Ale dzwoniłem popytałem no i większość tych co pytałem to jezdzi podobnymi autami na pozwoleniu.I wszyscy jak jeden mówią że itd nie czepia się tego zapisu o wartości przyczepy,(na zezwoleniu).Ale jest też druga droga trudniejsza ale ponoć idzie załatwić wszystko zgodnie z literą prawa.
Też to proponowałem ,ale u nas są jakby 2 firmy w firmie i on ma swojego pana i 3-ośka swojego.A jeden pan drugiego za bardzo nie lubi prosić.(jak w rodzinie)
Ciężko będzie przeskoczyć temat masy ciężarówki i załadowanej przyczepy, nie mówiąc już o przeżyciach podczas jazdy lekką solówką z załadowaną przyczepą
GG: 0
Jak będziesz oglądał jakieś przyczepy patrz co w dowodzie pisze - z tego co tu piszecie potrzebujesz 4 osiową przyczepę - w Polskim prawie nie ma takiego pojazdu - przyczepa w Polsce ma max 24t DMC i tak właśnie rejestrują 4 osiowe - DMC 24 t (f2) jak dla 3 osi ...
Ma się rozumieć, że DMC zestawu ciągnik+naczepa może być w zasadzie nieograniczone, a zestawu solo+przyczepa 40t i nie ma żadnych odstępstw jak przy CS?
GG: 1
Samochód: Coś tam zawsze jest
To u mnie conajmniej 3 zestawy latają od paru lat chyba na kartę rowerową.Sam zachodzę w głowę, jak? Zestaw, to 3 osiowe skrzyniowe bdf-y + 3 osiowa, długa przyczepa np. budowlanka. Pierwsze o ładowności min. 14-tu ton i przyczepa 16-18 ton.Nie wychodzi to w żaden sposób, jeśli chodzi o DMC zestawu a o długości całości nie wspomnę.
_________________ Ganiam hulajnogą,bo lubię świat bez pedałów.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 52 gości