Witam
Jestem tutaj nowym użytkownikiem i mam nadzieję że być może ktoś już miał taki problem jaki u mnie się pojawił.
Posiadam actrosa 1848 2016r, od pewnego czasu pojawił się problem u płynem chłodniczym, ubywa go czasami dużo czasem mniej , mam na myśli że na tydzień po zrobieniu około 3000 km muszę dolac około 2-3 L płynu, nie ciekawi mnie że jest też duże ciśnienie w układzie , nawet po 3 dniach stania auta nadal jest ciśnienie, zmieniłem korek z tyłu zbiorniczka i nadal jest tak samo . Jest też tak że jak świeci kontrolka płyny chłodniczego i kiedy odkręcam korek na zbiorniczku płyń spływa z góry i się wylewa przez korek , dziwna sytuacja ale może ktoś już kiedyś miał taką sytuację proszę o jakąś podpowiedź co może być przyczyną. Pozdrawiam
Też stawiał bym na sprężarkę w pierwszej kolejności, jeden mechanik powiedział mi że zaczął by od termostatu lub pompy wody , ale chyba termostat był by winien gdyby się niedogrzewal a tutaj temperatura jest ok . Może ktoś jeszcze miał podobny problem ??
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Zmień mechanika według którego utrzymujące się ciśnie w układzie chłodzenia przez kilka dni powoduje termostat lub pompa wody na nie pracującym silniku Zacznij od sprawdzenia sprężarki powietrza, druga sprawa do sprawdzenia retarder jeśli posiadasz
Zwróć uwagę czy po kilkudniowym postoju ten syk z korka, to ciśnienie, czy podciśnienie.
W każdym aucie którym jeździłem, po wystygnięciu silnika, po odkręcaniu korka, układ zasysał powietrze, tak ma być.
Jeśli tak jest, to może problem z płynem to zwykły wyciek, na tyle mały że odparowuje podczas jazdy.
Użytkownicy przeglądający to forum: MAN i 27 gości