GG: 0
Samochód: Opel Zafira 2.0 DTi
Witam serdecznie !
mam problem z obrotomierzem w Scanii.
Mianowicie: gdy silnik jest zimny, obrotomierz normalnie pokazuje, natomiast gdy doda sie gazu obrotomierz zaczyna świrować, wskazówka podnosi sie i opada, aż do momentu gdy spadnie do 0 i juz sie nie podniesie, później gdy motor ostygnie wszystko wraca do normy.
Obrotomierz jako 'zegar' jest OK. bo zakładałem dziś 4 inne, w 100% sprawne, swojego przekładałem do innych aut i wskazuje poprawnie.
z tyłu mam wtyczkę na ''+'' ''W'' i ''-''
no i dziurkę na żaróweczkę.
Miał ktoś podobny przypadek i czy mógłby mi objaśnić co z tym zrobić ?
Jest to scania K113 360, ale sądzę że w większości jest podobnie.
Aczkolwiek w 'nowej' jak mi padł obrotomierz to auto zgasło, bo EDC zwariowało.
natomiast w tej bez obrotomierza nie moge biegu wsadzic.
moze tez byc wina rozgrzewajacej sie deski rozdzielczej
Inne wskazniki zachowuja sie normalnie ? Jak masz mozliwosc to podlacz na chwile inna deske (jak nie chcesz rozplombowywac tacha to muszisz same wnetrznosci przelozyc - ta cala plytka drukowana z wiatrakami - kilka wkretow i na wierzchu.)
do tego obrotomierza masz bezpośrodnio podłączone kable czy masz tak jak w normalnej 113 tzn dwie kostki żóta i czarna które są wpięte w gniazda na płycie z ukł scalonym. Jesli masz tak jak w 113 to mogą być przerwy na ściężkach albo punktach lutowniczych i podczas jazdy jak są drgania to wtedy obrotomierz lub inne zegary mogą wariować albo wcale nie działać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 17 gości