Panowie mam prośbę o pomoc a mianowicie w Volvo FH12 2001r. po wyłączeniu hebla staje tacho i zegar ten na wyświetlaczu - czy może to być sprawa tylko jakiegoś bezpiecznika czy coś poważniejszego - do tej pory po wyłączeniu hebla było ok i niektóre odbiorniki prądu działały
u mnie też tacho staje jak hebel wyłączę a bezpieczniki wszystkie sprawdziłem i są OK
a jeśli przekaźnik to który i czy się znajduje przy bezpiecznikach?
sprawdzcie przy chebelku bedize taki cieniutki kabelek ktory wlasnie bedize doprowadzal mase do takich urzadzen jak tacho czy radio powinien on byc podpiety
pod chebel ze tak powiem od strony akumlatorow a nie za wylacznikiem.
jesli nie jestescie pewnie mozecie tan kabelek na krotko podlaczyc do masy akumlatora
i wylaczyc mase jesli bedzie wtedy tacho tykac To juz wiecie co i jak
jesli nie bedzie ...to hmmm....
_________________ Rozliczenie i ewidencja czasu pracy kierowców - delegacje, noclegi, wynagrodzenie.
Odczyt kart kierowcy i tachografów cyfrowych
Nowy Sącz i okolice - Zapraszam DPTacho.pl
sprawdzcie przy chebelku bedize taki cieniutki kabelek ktory wlasnie bedize doprowadzal mase do takich urzadzen jak tacho czy radio powinien on byc podpiety
pod chebel ze tak powiem od strony akumlatorow a nie za wylacznikiem.
jesli nie jestescie pewnie mozecie tan kabelek na krotko podlaczyc do masy akumlatora
i wylaczyc mase jesli bedzie wtedy tacho tykac To juz wiecie co i jak
jesli nie bedzie ...to hmmm....
sporadycznie sie zdarze ze chebel nie jest ma masie (-) tylko na +
ale idea dzialania jest ta sama
jeslo idze o volvo to tam jest akurat na - , masie
_________________ Rozliczenie i ewidencja czasu pracy kierowców - delegacje, noclegi, wynagrodzenie.
Odczyt kart kierowcy i tachografów cyfrowych
Nowy Sącz i okolice - Zapraszam DPTacho.pl
U mnie w FH jest bezpośredni kabel poprowadzony z akumulatorów omijający hebel. Wygląda to na fabryczne rozwiązanie więc chyba tak powinno być i mimo wyłączenia hebla tacho działa. A co do kabla to nie jestemm pewny na 100% ale też mi się wydaje żę hebel jest na +.
Pzdr
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 19 gości