Temat jest mi bliski, bo również szukam, odpowiadam, dzwonię, czasem chodzę na rozmowy. Z tą różnicą, że nie mam ciśnienia, gdyż mam pracę.
Szukanie jest tym trudniejsze, bo nie chce zmieniać pracy na gorszą (gorzej płatną, lub płatną tyle samo, tylko zamiast ośmiu, trzynaście godzin).
Jeszcze jakieś 2 miesiące temu obserwowałem zjawisko wysypu ogłoszeń typu "doświadczenie mile widziane", lub nawet "nie wymagane", bądź po prostu kwestia przemilczana. Chodziło o kategorię C+E.
Teraz zaś prawie wszystkie ogłoszenia mają formułkę "wymagane doświadczenie", a najczęsciej "Co najmniej dwa lata doświadczenia" i dotyczy to przede wszystkim transportu międzynarodowego.
Co nie zmienia faktu, że nadal uważam iż stosunkowo łatwo trafić na pracodawcę, dla którego nie jest to problem, jednak dotyczy to pracy na miejscu, na wywrotkach, lub ogólnie rzecz biorąc słabo płatnych (w kiepskich firmach, z rotacją)
Mam wyjątek od tej reguły (przynajmniej teoretycznie) i pewna robota mi się "klaruje", a wyklarować ma się w pierwszym tygodniu 2012 więc zobaczymy.
Zaś co do tematu.
Jest chyba najgorszy okres do szukania pracy (a będzie jeszcze gorszy jak przyjdzie prawdziwa zima). Mimo to wakaty są, ale nie jest ich tak dużo, aby brakowało doświadczonych kierowców.
edit: Niektóre ogłoszenia są komiczne:)
http://www.placpigal.pl/kierowca_kat__c ... 90948.html
W
Cytuj:
ymagania:
- Prawo jazdy kat. C+ E
- Elektroniczna karta kierowcy
- Min. 1-2-letnie doświadczenie w prowadzeniu samochodów o ładowności 40 ton
- Wiedza geograficzna z zakresu dróg europejskich
- Komunikatywna znajomość języka niemieckiego - warunek konieczny
- Mile widziane zaświadczenie ADR-Schein
- Mile widziane ukończenie chociaż części szkoleń obowiązujących w ramach Dyrektywy z 15 lipca 2003 roku