Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 cze 2012, 19:21

Użytkownik

Użytkownik

Witam,
Zbieram się od jakiegoś czasu na zakup "polerki". Maszyna ma służyć do obsługi kilku samochodów rocznie, nie będzie pracować "na pełnym etacie", nic z tych rzeczy.

Poprzeglądałem trochę oferty, rozrzut cenowy niesamowity, najtańsze poniżej 80zł, do nawet więcej niż 1000zł...

Generalnie szukam czegoś za około 200zł, w sumie mała kwota, ale nie potrzebuję tego do roboty na "linie"

Znalazłem coś takiego, EINHELL BAVARIA:

http://allegro.pl/einhell-bavaria-poler ... 33619.html

Używał ktoś, miał styczność, może coś o tym powiedzieć?

Ewentualnie co w zamian?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Kątówka z regulowanymi obrotami nie będzie lepsza?? Przynajmniej wszechstronniejsza...

Post Wysłano: 06 cze 2012, 19:04

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: ADR

Cytuj:
kontówka z rególowanymi obrotamy nie będzie lepsza?? Przynajmniej wszechstronniejsza...
Ta propozycja niestety nie nadaje się do polerki lakieru. Efektywna, rozsądna polerka odbywa się przy obrotach rzędu 800 - 1800, w zależności od granulacji pasty, doboru pada, twardości lakieru na którym się pracuje. Z tego co mi wiadomo, szlifierki kątowe nawet z zakresem regulacji obrotów, nie posiadają niższego pułapu niż 2,5 - 3 tys./min. Dlatego też polerka nawet za 200zł jest lepsza.

Powyższa polerka Einhella wygląda całkiem dobrze, jednak brakuje mi informacji o gwincie mocującym (jednym z popularniejszych, do którego łatwo coś dokupić byłby m14) - może nie doczytałem. Nie ma też nic o łagodnym rozruchu czy utrzymywaniu obrotów mimo różnic obciążenia. Wygląda solidnie za tą cenę, ale zastanawiam się jak wygląda dłuższa praca z polerką ważącą 4,2kg.

Tu graphite:
http://allegro.pl/polerka-samochodowa-s ... 16326.html
...niewiele droższa, a jednak ma te drobne różnice. Do tego waga 2,6kg, warte polecenia moim zdaniem.
Ogółem obie to budżetowe firmy o podobnym poziomie. Wprawdzie z ich polerkami nie miałem styczności, jednak biorąc pod uwagę różne sprzęty nadają się do okazjonalnego amatorskiego użytku.

Swoją drogą polecam zajrzeć na blog detailersów, mają dobre artykuły z poradami o doborze padów / past, a i samym wykonaniu polerki.

Post Wysłano: 06 cze 2012, 21:44

Użytkownik

Użytkownik

Też właśnie tak myślałem, że szlifierka będzie miała zbyt duże obroty. Poza tym mam kilka firmowych kątówek, wprawdzie bez regulacji obrotów, ale są solidne i kupno kolejnej, z regulacją jest dla mnie hmm... bezcelowe.

Co do tej wagi to w sumie masz rację, nie zwróciłem na to uwagi. Rozruch też jest ważny, jednak w tym budżecie wątpię, że będzie jakieś urządzenie z tą opcją, a jak będzie taka oferta to raczej typowa chińszczyzna.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]