mam takie pytanie co oznaczają liczby na kabinie samochodów ciężarowy np. man18.400 lub 41.440 albo też volvo13.440 i wiele innych numerów był bym bardzo wdzieczny jak by mi ktoś to wytłumaczył
To ja skorzystam z tematu.
O co chodzi w numerowaniu Scanii?
Chodzi mi o te starsze. 94, 114, 124, 164, czasem z literką L. Na pierwszy rzut oka to wszystko jedno i to samo, ale może jakaś logika w tym jest?
w MAN-ie i Mercedesie pierwsza liczba to masa własna+nacisk na siodło. ciągnik siodłowy nie ma DMC, bo to jest masa własna+ładowność. w dowodzie rejestracyjnym jest tylko DMC zespołu pojazdów.
w Scanii starszych modelach pierwsza cyfra/cyfry to pojemność silnika w litrach, a ostatnia to generacja. i tak 94 to 9 litrów i 4 generacja, były też np 93 lub 112 (11 litrów 2 generacja). natomiast litera to typ pojazdu.
tak było do wejścia na rynek Scanii model R.
od tego czasu wygląda to tak:
- pierwsza litera i cyfry mówią o serii R oraz mocy silnika.
- po mocy silnika litera to przeznaczenie do typu transportu: L (pojazdy do transportu długodystnasowego), D (pojazdy dystrybucyjne), C (pojazdy budowlane).
- następna litera oznacza ciągnik siodłowy (A) lub podwozie (B).
- kolejna liczba to konfiguracja kół wskazuje liczbę kół, w tym liczbę napędzanych.
- następna litera klasa obciążenia konstrukcji: M (średnia), H (ciężka), E (bardzo ciężka).
- znów litera wysokość ramy: N oznacza normalną wysokość ramy, L ramę niską, a E bardzo niską.
- ostatnia litera mówi o zastosowanym zawieszeniu. A to tylna oś zawieszona pneumatycznie, B - wszystkie osie zawieszone pneumatyczne, Z - wszystkie osie zawieszone na resorach piórowych).
czyli jeżeli samochód jest oznaczony tak: Scania R 430 CA6x4 HNZ to:
Scania model R o mocy 430KM,
C - pojazd budowlany,
A - ciągnik siodlowy,
3 osie, 2 napędzane,
H - do mocnych obciążeń,
N - standardowa wysokość ramy,
Z - wszystkie osie na resorach.
...Myślałem, że to jakieś oznaczenia kabiny, ewentualnie wyposażenia, ale teraz kapuję.
tutaj widać jak różni się punkt widzenia kierowcy i producenta.
dla tego pierwszego jak dla kolegi Mk61 liczy się wygoda i komfort kierowcy, natomiast producent chce pojazd sprzedać, więc w oznaczeniu są informacje o przeznaczeniu samochodu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 27 gości