Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 paź 2012, 15:41

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: star 266

Witam wszystkich zakupiłem wojskowego stara 266 na którym była radiostacja ale została zdemontowana przez pomyleńców bo demontując obcinali kabe jak leci pierwszy problem po ich wizycie to niemożność odpalenia samochodu rozpieli coś z przodu wisiały tylko cztery kable (nie mam pojęcia co tam wymontowali) dopiero po połączeniu trzech tych kabi razem (jeden został luzem) pojawił się prąd i można odpalić silnik. Jeśli ktoś wie co odłączyli proszę o podpowiedz. ( muszę zaznaczyć , że z przodu znajduje się podgrzewacz rozruchu albo webasto niestety nie wiem czy działa). Następna szkoda jakiej dokonali to porozrywane kable w desce rozdzielczej i tu pojawia się największa zagadka po odpaleniu silnika postanowiłem przejechać kawałek i sprawdzić napędy z tego co wywnioskowałem napędy załączane są elektrycznie przez elektrozawory, które puszczają powietrze do siłowników, a co z blokadą mechanizmu różnicowego bo jak odnalazłem kable które po zwarciu coś włączają to nie wiem czy włączył się napęd czy blokada mechanizmu różnicowego dodam ,że próbuję znależć coś w instrukcji obsługi ale jakoś nie mogę przydała by się pomoc kogoś kto takim starem jeżdził i wie co i jak powinno być

Post Wysłano: 22 paź 2012, 23:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Więc w 244 to jest tak, że napęd przedni masz załączony poprzez włączenie reduktora, czyli całkowicie mechanicznie. Redukcja 2:1 i od razu masz 4x4 (w 266 6x6 ;) ). Blokady mechanizmów różnicowych za to są sterowane elektropenumatycznie, więc jak coś Ci się załącza z zaworami to właśnie blokady.

Nie wiem jak wygląda bliżej konstrukcja tylnych osi w 266, ale w 244 nie było międzyosiowego mechanizmu różnicowego, czyli po zapięciu napędu obie osie kręciły się równo.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]