Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 lut 2013, 13:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Witam
Potrzebuję przerobić gniazdko elektryczne 24V które znajduję się w desce rozdzielczej, tak aby zasilanie było w nim nie tylko podczas jazdy, lecz również na postoju z wyłączonym kluczykiem. :wink:

Czy jest to możliwe bez większej ingerencji w instalację?

Post Wysłano: 04 lut 2013, 22:40

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VO FH 440

bez większej ingerencji w instalacje to ja bym podciągną prąd "spod stóp" Pasażera .
tam masz taką szynę gdzie są bezpieczniki to są złącza na dodatkowe odbiornik prądu
tylko sobie sprawdź gdzie jest prąd bez zapłonu .
do tego 1 metr kabla zakończony "żeńską" wtyczką o gotowe.

Nowy Sącz i okolice - Zapraszam :)
DPTacho.pl

Post Wysłano: 08 lut 2013, 13:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki wielkie kolego.
Czyli znów szykuje się rozbieranie deski rozdzielczej. Ale przynajmniej będzie można sobie korzystać z przetwornicy nawet na postoju. :wink:

Post Wysłano: 09 lut 2013, 20:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

nie przypomne sobie teraz dokladnie która kostka które piny ale wystarczył kawałek kabla ok 8 cm w celu zmostkowania dwóch kabli w skrzynce pod atrapa w okolicach pedału hamulca i prąd w zapalniczce trzymało,nie wyłaczało radia po wyjeciu kluczyków ze stacyjki, patent dostalismy od elektryka z serwisu volva w Opolu...

Post Wysłano: 09 lut 2013, 20:56

Użytkownik

Użytkownik

Żałuję,że nie zrobiłem fotki przy montażu przetwornicy 24/240V 2000W.Zapytałem elektryka Volvo i on doradził mi podłączenie pod półką.Dokładnie odkręcamy 3 śruby mocujące plastik za pedałem gazu.Po odkręceniu widać śrubę wychodzącą z karoserii, tak na oko za półką/schowkiem pod radiem.Tam jest 24v bezpośrednio z akumulatora.

Post Wysłano: 10 lut 2013, 15:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
nie przypomne sobie teraz dokladnie która kostka które piny ale wystarczył kawałek kabla ok 8 cm w celu zmostkowania dwóch kabli w skrzynce pod atrapa w okolicach pedału hamulca i prąd w zapalniczce trzymało,nie wyłaczało radia po wyjeciu kluczyków ze stacyjki, patent dostalismy od elektryka z serwisu volva w Opolu...
W zapalniczce na 12V prąd jest cały czas, ale w tej pod 24V tylko po zapłonie i w tym właśnie leży problem. :wink:
Cytuj:
Żałuję,że nie zrobiłem fotki przy montażu przetwornicy 24/240V 2000W.Zapytałem elektryka Volvo i on doradził mi podłączenie pod półką.Dokładnie odkręcamy 3 śruby mocujące plastik za pedałem gazu.Po odkręceniu widać śrubę wychodzącą z karoserii, tak na oko za półką/schowkiem pod radiem.Tam jest 24v bezpośrednio z akumulatora.
Wiem, wiem dokładnie o które miejsce Ci chodzi, tylko że jestem na tym aucie chwilowo więc nie mam potrzeby żeby ciągnąć nową instalację pod przetwornicę. :)

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]