Cytuj:
policzmy:
wartośc ciągnika 70 tyś euro czyli około 300 000zł. aby taki biznes się opłacił wartość auta musi się zwrócić w ciągu 3 lat. czyli 300 000 : 3x12= 8333zł/miesięcznie.
ale zobaczmy w jakim okresie przy opłacie 3000zł/miesiąc zamortyzuje się auto: 100 miesięcy, czyli 8 lat i 4 miesiące. ja nie spotkałem się z takim okresem amortyzacji.
coś jest nie tak.
Nowsze auta sa odpowiednio drozsze, wiec ekonomiczny sens dla wlasciciela moze to miec. Ja mowie o autach, ktore raczej na kraj sie nadaja patrzac przez pryzmat dzialanosci mojego ex-szefa.
Cytuj:
Osobiście nie znalazłem żadnej E5 w podanej przez Ciebie cenie... Za E5 średnio wołają 4.5-5k / miesiąc.
Natomiast za podaną kwotę ok 3 tyś zł można znaleźć ciekawe euro trójki.
Zgadza sie, ale w tym wyzszym przedziale cenowym tez to wyglada sensownie ze strony uzytkownika - miec ze 2 swoje auta a reszte wynajmowac w miare potrzeb a nie ladowac sie w leasing.
Cytuj:
W czym haczyk? Hmm umowa pewnie na rok, odpowiednie konsekwencje za wcześniejsze zerwanie umowy, kaucje średnio w wysokości 3 rat.
Pytalem o to - minimalny okres wynajmu to 1 miesiac. OK, jest problem czasowy z usyskaniem licencji - mozna dostac licencje na pozyczone auto?
Tak patrzac na to z boku to ciekawa sprawa na rozpoczecie dzialanosci w transporcie. Majac zalatwiona robote mozna dosc szybo "miec" auto a potem myslec dalej...