Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 mar 2013, 12:40

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Panowie, zginęła mi połowa świateł na naczepie schmitz 2004r. Nie świecą obrysy z prawej stronie i połowa żarówek w obydwóch lampach, gdzie szukać prawdopodobnej przyczyny? Stoję na parkingu we Francji i mam tylko nóż i izolacje :/

Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, 15:04 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Poprawiłem nazwę tematu

Tytuł: Re: SCHMITZ
Post Wysłano: 14 mar 2013, 15:03

1. Sprawdź, czy w obudowie oświetlenia tablicy rejestracyjnej masz bezpieczniki - sprawdź, czy są dobre. Sprawdź również połączenia wszystkich przewodów, czy nie pośniedziałe - mam na myśli połączenia w "skrzynce" bezpiecznikowej.
2. Jeśli nie masz bezpieczników w obudowie oświetlenia tablicy rejestracyjnej to:
w tylnej części naczepy (między ostatnią osią wózka a zderzakiem) przewód elektryczny, który biegnie od przedniej części naczepy, powinien być zakończony złączką z której wychodzą 2 przewody - na lewą i prawą lampę. Sprawdź tę wtyczkę, być może zawitała w niej wiosna i masz zielono - przeżarte styki. W tym przypadku ratuje Cię tylko obcięcie wtyczek, połączenie na krótko kabli i zaizolowanie.
W jakim stanie są przewody elektryczne łączące ciągnik z naczepą?

Post Wysłano: 14 mar 2013, 15:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8230849
Samochód: R420 X3 + 114L + 124L

Moja schmitka ma bezpieczniki od lamp pod kloszem podświetlenia tablicy na zderzaku - sprawdź tam

Post Wysłano: 14 mar 2013, 17:04

Użytkownik

Użytkownik

U mnie nie ma tam bezpieczników, przejrzałem z grubsza te kable ale nic nie widać. Jakoś do domu dojadę, dzięki za zainteresowanie.

Post Wysłano: 14 mar 2013, 17:12

Wiesz, nie chodzi o to (jeśli patrzyłeś na kable i złączkę pod naczepą), żeby tylko spojrzeć - trzeba ją rozpiąć. Poza tym, często lubi pękać tworzywo (czy też guma), którym jest zaizolowana wtyczka na zewnątrz. Wystarczy odrobina wody z solą i gotowe - zielono, aż miło patrzeć. Ja tak miałem 2 lata temu.

Post Wysłano: 14 mar 2013, 17:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Na początek może podmień kable pomiędzy ciągnikiem a naczepą i sprawdź czy wtyczki nie mają za dużego luzu w gniazdach. :wink:

W takich przypadkach zawsze od tego zaczynam. :)

Post Wysłano: 14 mar 2013, 19:24

Użytkownik

Użytkownik

Jak to ciągniesz volvem a będziesz miał zwarcie na naczepie to ci odetnie LCM zasilanie na część naczepy i komp ci wyświetli albo i nie. Najlepiej zapiąć na chwilę ciągnik ze zwykłymi bezpiecznikami i jak spali to szukasz zwarcia a jak nie to przerwy. Jak masz przerwę a się nie znasz to połącz postój kablem między lampami a potem poszukaj fachowca

Post Wysłano: 15 mar 2013, 11:59

Użytkownik

Użytkownik

Na to wychodzi że mam zwarcie bo jak zaświecę światła to na chwile mi się zaświeci obrysówka a potem gaśnie, jak jadę to też co jakiś czas mi obrysówka na sekunde sie zaświeci. Volvem faktycznie to ciągne.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]