Cytuj:
Najlepiej żeby postój był darmowy, wtedy na pewno przyciągnie większą liczbę kierowców.
płatne parkingi przy drogach to jest polskie myślenie rodem z PRL-u.
dzisiaj jest konkurencja i aby mieć klientów trzeba czymś ich przyciągnąć, a zyski w umiejętny sposób ukryć.
kiedy wiele lat temu pierwszy raz byłem we Włoszech zdziwiłem się, że na plaży będącej własnością restauratora boiska do siatkówki plażowej były dostępne cały dzień i darmowe podczas, gdy w Polsce za to trzeba było płacić.
zapytany właściciel odpowiedział mi: jak będziesz leżał cały dzień na kocu to nie wypijesz i nie zjesz tyle co grając.
pierwsze co przyciągnie kierowców to stacja benzynowa, tania knajpa i sklep spożywczy z alkoholem w cenach Biedronki.
czy to się opłaci? trzeba policzyć, czyli stanąć na 24h przy wybranym miejscu i policzyć ilość przejeżdżających ciężarówek.
założyć, że jedna setna z nich będzie Twoimi klientami, że co 500-setny zatankuje zostawiając powiedzmy 1000zł, a ta jedna setna zostawi w knajpie 30zł lub w sklepie też 30zł.
teraz to wszystko podsumuj, odlicz podatki, koszty utrzymania i wylicz kiedy cała inwestycja Ci się zwróci i kiedy zaczniesz zarabiać.