Cytuj:
Dzięki za obszerne info.
A jeśli np chcę policzyć ile ldm zajmie skrzynia drewniana o szerokości 0,7m i długości 3m to mnożę te dwie wartości i wyjdzie ile ldm to zajmie miejsca ?
Dobrze rozumuje czy już błądzę ?
Tak, ale tylko teoretycznie bo musisz ją ustawić po długości a wtedy jakieś palety czy inne skrzynie wejdą obok. Problem polega na tym, że w transporcie bywa różnie. Towar możesz obmierzyć tak jak na matematyce ale w praktyce wyjdzie, że zajmie dużo więcej miejsca bo np. nie da rady postawić na naczepie nic obok, czy na tym czymś co liczysz czy też zabezpieczyć w taki sposób by dojechało na miejsce w ogóle czy chociaż w całości.
Miałem ostatnio taki przypadek. Wiozłem z Włoch 4 HDS'y które zadeklarowano jako 3ldm. Tyle, że ustawione po szerokości naczepy a w ten sposób nie było absolutnie mowy by je zabezpieczyć tak by nie poleciały, nie mówiąc o tym, że do każdego z nich była skrzynia z osprzętem o wymiarach połowy Euro palety. Sprawa wywołała burzę na linii wysyłający - mój spedytor. Dopiero zdjęcia ładunku na naczepie wyjaśniły to, że faktycznie zajęły ponad 6 metrów.