Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 lut 2009, 18:14

Użytkownik

Użytkownik

witam ,wróciło mi dzis autko z trasy ,i nie działa webasto(Eberspacher). wyswietlało błąd E14 ,zmieniłem stopiony bezpieczniki teraz wyswietla błąd E37 . Cóż to moze byc , co oznaczają te błędy ?
:( ? Dodam ze webasto nawet nie rusza ... Panowie pomózcie :(

Post Wysłano: 16 lut 2009, 22:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Kod E37 - urządzenie nie uruchomiło się w określonym czasie 2 x 90s. Sprawdzić pompę paliwa, przewody paliwa. Może być zanieczyszczona lub niesprawna świeca.
Kod E14 błąd podłączenia panelu sterującego. Tylko zacisk nr 8 ma być podłączony do urządzenia grzeczego.

Post Wysłano: 16 lut 2009, 23:49

Użytkownik

Użytkownik

sproboj jeszcze wlaczyc ogrzewanie i [wycenzurowano] w obudowe - mozliwe ze szczotki w silniczku sa juz na wykonczeniu.

Post Wysłano: 17 lut 2009, 16:12

Użytkownik

Użytkownik

witam koledzy , odwiedziłem serwis scanii w krakowie , chłopaki pomajstrowali przy ogrzewaniu i juz wszystko wiadomo . Był uszkodzony sterownik ogrzewania znajdujący sie bezpośrednio na piecu. Zmienili sterownik na próbe i ogrzewanie działało idealnie.Taki sterownik w serwisie to okolo 1200+vat mi sie udało kupic używke za 250 zł i wszystko juz śmiga idealnie .pozdrawiam

Post Wysłano: 19 paź 2009, 21:27

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: scania

tak wymienili sterownik bo był "zablokowany" zapewne po 5 nieudanych prubach, czesto tego przyczyna jest ustawienie malej mocy grzewczej przy staracie lub brak paliwa w przewodzie paliwowym

Post Wysłano: 19 paź 2009, 23:56

Użytkownik

Użytkownik

a idzie ten sterownik jakims prostym sposobem rozblokowac, czy tez trzeba niestety miec urzadzenie diagnostyczne do ogrzewan ?

Post Wysłano: 21 paź 2009, 18:12

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: scania

Można to rozblokować interfejsem pod oprogramowanie oraz jak ktoś posiada zegarem modułowym z tym że akurat protokół komunikacyjny w scanii (montowane jest D1LC compact) jest inny niż w reszcie ogrzewań bo scania używa swojego ......wiec nie wiem czy zegarem modułowym pójdzie bo nie próbowałem wiec pozostaje może pozostawać interfejs

Post Wysłano: 27 paź 2009, 13:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2809405
Samochód: Scania 124 L 420

A u mnie webasto cuda wyprawia...
pojawiaja mi sie bledy e30,e31,e32,e37 -raz jeden, za chwile inny... Wymienilem cale webasto (przelozylem od takiej samej scani) i juz powoli robi sie to samo, W poprzednim aucie chodzilo bez zarzutu.... Co to moze byc ? Gdzie znajduje sie pompka paliwa ? Moze to ona jest walnieta... Czasami chodzi dobrze, ale zeby w miare dmuchalo cieplym powietrzem musze ustawic zegar na 8/9 gdzie normalnie dmucha tak na 2/3...Dodam jeszcze ze u mnie webasto nie ciagnie ze zbiornika paliwa, tylko nad nim jest umocowany taki maly zbiorniczek (moze z 10,12litrow) z ktorego ciagnie paliwo do webasta... Troche to glupie rozwiazanie i pierwszy raz sie z czyms takim spotykam... Jest to Scania L124 420KM z 2004r

Moze ktos ma jakies pomysly bo idzie zima.... :/

Post Wysłano: 27 paź 2009, 22:06

Użytkownik

Użytkownik

Jak sprawdzić kody błędów w Ebersprecher (mokre) w Dafie ?

Post Wysłano: 27 paź 2009, 23:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Podłączyć tester

Post Wysłano: 27 paź 2009, 23:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
pojawiaja mi sie bledy e30,e31,e32,e37 -raz jeden, za chwile inny... Wymienilem cale webasto (przelozylem od takiej samej scani) i juz powoli robi sie to samo, W poprzednim aucie chodzilo bez zarzutu.... Co to moze byc ? Gdzie znajduje sie pompka paliwa ? Moze to ona jest walnieta... Czasami chodzi dobrze, ale zeby w miare dmuchalo cieplym powietrzem musze ustawic zegar na 8/9 gdzie normalnie dmucha tak na 2/3...Dodam jeszcze ze u mnie webasto nie ciagnie ze zbiornika paliwa, tylko nad nim jest umocowany taki maly zbiorniczek (moze z 10,12litrow) z ktorego ciagnie paliwo do webasta... Troche to glupie rozwiazanie i pierwszy raz sie z czyms takim spotykam... Jest to Scania L124 420KM z 2004r

wszystkie te usterki są związane z zanikiem płomienia więc pompka może być przyczyną

Post Wysłano: 28 paź 2009, 3:04

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

wszystkie te usterki są związane z zanikiem płomienia więc pompka może być przyczyną
Ale gdzie ta pompka sie znajduje ? przy zbiorniku z paliwem czy gdzies indziej ?

Post Wysłano: 28 paź 2009, 20:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jeśli jest oryginalnie zamontowana to jest przy pierwszej poprzeczce ramy koło zbiornika

Post Wysłano: 28 paź 2009, 22:03

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jeśli jest oryginalnie zamontowana to jest przy pierwszej poprzeczce ramy koło zbiornika
Tyle ze jak pisalem-zbiorniczek z paliwem do webasta mam osobno i znajduje sie on nad zbiornikiem paliwa, z dolu wychodzi wezyk i biegnie po ramie...
Wczorajszej nocy webacho wogole nie chcialo mi sie wlaczyc, wyskakiwala cala paleta bledow, a teraz wlaczylem i dmucha elegancko i na kazdym biegu....

Moze to ten sterownik z zegarem jest walniety ? Wczoraj wzialem na moment wlaczylem moj sterownik do scani kolegi i u niego tez dmuchalo dopiero od 8/9 biegu...Potem wlozyl spowrotem swoj sterownik i wyskoczyl mu blad e39 a pozniej webasto zaczelo mu chodzic tak ja u mnie,czyli zle...ustawi na 3,ono chwile pochodzi i sie wylacza ale juz nie wlacza...

Post Wysłano: 29 paź 2009, 0:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

e 39 uszkodzenie elementu zadającego temp. lub mierzącego aktualną temp. może wyjąłeś serownik gdy jeszcze pracowało . jeśli chcesz znależć pompkę to idz po przewodzie paliwowym , jeśli już ją znajdziesz to włącz ogrzewanie i zobacz czy podaje równomiernie paliwo

Post Wysłano: 30 paź 2009, 15:21

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
e 39 uszkodzenie elementu zadającego temp. lub mierzącego aktualną temp. może wyjąłeś serownik gdy jeszcze pracowało . jeśli chcesz znależć pompkę to idz po przewodzie paliwowym , jeśli już ją znajdziesz to włącz ogrzewanie i zobacz czy podaje równomiernie paliwo

Ze sluchu wyglada na to ze podaje rownomiernie paliwo...Po weekendzie zmienie sterownik i zobacze czy cos pomoze... Teraz jak wlaczam webasto to pracuje i dmucha ladnie, jednak pochodzi jakis czas i sie wylacza...jak juz sie wylaczy to na poczatku dmucha cieplym powietrzem ale z czasem ustaje i nie dmucha wcale, na sterowniku pokazuje ze chodzi (bledy nie wyskakuja). Ponownie sie juz nie uruchomi mimo ze temperatura spadnie i jest odczuwalnie zimno...

Post Wysłano: 16 gru 2009, 16:57

Użytkownik

Użytkownik

Teraz webasto chodzi mi niby dobrze ale...

-czasami zamuli i wysiwetli sie e 32/ e31 (ale to juz rzadko)

Bardziej interesuje mnie sprawa ze czasami np na 3 daje takim cieplem ze nie idzie usiedziec,ale czesciej jest tak ze mam np na 10 i niby dmucha cieplym powietrzem ale bez rewelacji...Wydaje mi sie ze na 10 to po godzinie w kabinie powinno byc tak goraco ze usiedziec by sie nie dalo(bynajmniej w takiej temp. jak teraz mamy na dworzu czyli kolo 0 stopni )
Co moze byc przyczyna ze sie tak dzieje? Bo juz nerwowo nie wytrzymuje z tym webastem-chyba najgorszy niewypal w Scani , w zadnej innej ciezarowce nie ma z tym tyle problemow :(

Mam jeszcze jedno pytanie:

Czy przy pompce jest jakies sitko czy cos takiego :?: Bo moze tam cos jest zapchane i paliwo nie dochodzi....No i jak z dostepem :?: wystarczy sie polozyc pod rame czy trzeba cos odkrecac :?: Nie chce marznac kolejnej nocy :(

Post Wysłano: 16 gru 2009, 21:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Przed pompka jest taki malutki filterek :wink:

Post Wysłano: 13 gru 2013, 23:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Witam!

Jako, że nie znalazłem podpowiedzi, pozwalam się podpiąć pod temat.

Scania 420L, 2006, nie działa ogrzewania ebersprecher, pojawia się komunikat: " błąd grzejnika". Może ktoś podpowie co to za usterka, jak ją można szybko usunąć.

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]