Witam.
Może trochę dziwne pytanie, ale powiedzcie mi proszę jaką faktyczną pojemność ma zbiornik paliwa Mercedes 4143 8x6?
Dziś tankowałem i weszło mi 322 litry a zbiornik ponoć ma 300 litrów.
Pytam bo obawiam się że Szef może mnie oskarżać o kradzież.
Pracodawcę, to życzę Ci żebyś miał takiego jak ja mam Pytałem o to ponieważ troszeczkę byłoby dziwne gdyby w 300 litrowy zbiornik weszło 320 litry, a jeszcze nie był całkiem pusty
no ale trzeba wziąć pod uwagę, że do pustego pojemnika 30l na jednej stacji benzynowej wchodzi 30, a na innej 31.
ja tankując na takiej stacji pod hipermarketem leję powiedzmy tyle samo co na markowej, płacę 10% mniej, ale przejeżdżam 15-20% kilometrów mniej.
w innym samochodzie z LPG zbiornik 38l, a wchodzi realnie 32-34l, zdarzyło mi się nalać 36l.
aby mieć pewność co do pojemności zbiornika mierzenie tankując na stacji nie jest wiarygodne. musiałbyś mieć naczynie skalibrowane, lać do niego, a dopiero do zbiornika.
nawet metrówka czasem zawodzi jeżeli zbiornik ma którąś ściankę wklęsłą, co w samochodach czteroosiowych jeżdżących po budowach nie jest rzadkim zjawiskiem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 5 gości