Cytuj:
Cytuj:
Zrób zdjęcia tego zaworu gdy niepodnosi, tylko nie wchodź pod pakę!
Jutro postaram się zrobić zdjęcie. Oczywiście bezpieczeństwo ponad wszystko
Sprawdzałem kipowanie na boki i też się zacina. Jest tak samo jak do tyłu.
Czyli hipoteza jest taka, że olej zamiast trafiać do siłownika i podnosić pakę to jest kierowany poprzez zawór krańcowy do zaworu przelewowego i trafia obiegiem powrotnym do zbiornika z olejem?
I ten cykl się cały czas powtarza?
Jednak ta hipoteza okazała się błędna, bo pomimo tego, że siłownik bardzo się zacinał w trakcie podnoszenia to olej nie wracał obiegiem powrotnym do zbiornika. Wczoraj robiłem test.
Gdyby zawór krańcowy zadziałał, a olej nie zostałby skierowany do zbiornika poprzez zawór przelewowy to w wyniku nadmiernego ciśnienia nastąpiłoby uszkodzenie/rozszczelnienie węża hydraulicznego na wyjściu z pompy, a u mnie na tym wężu nie ma śladu wycieków. Jest idealnie suchy.
P.S.
Zawór krańcowy i przelewowy działają poprawnie. Po maksymalnym wysunięciu siłownika olej wracał obiegiem powrotnym do zbiornika z olejem. Wczoraj to sprawdziłem.
Sprawdziłem też czy olej w trakcie podnoszenia paki nie jest kierowany na HDS(czyli tam gdzie nie powinien), ale nie jest, bo próbowałem podnieść podpory i nawet nie drgnęły.
Następny pomysł jaki mam to spuścić olej ze zbiornika i przeczyścić filtr ssący, bo dawno to nie było robione. Możliwe, że pompa dostaje za mało oleju przez nadmiernie zanieczyszczony filtr i dlatego tak się dzieje.
Cytuj:
Zrób zdjęcia tego zaworu gdy niepodnosi, tylko nie wchodź pod pakę!
Zdjęcia nie są jakoś bardzo ostre ze względu na duży kontrast pomiędzy ciemnym miejscem gdzie są zawory, a słonecznym dniem.