Jedna z moich ulubionych firm transportowych.
Uważam, że mają piękne auta, zwłaszcza Magnumki. Pamiętam, jak pierwszy raz zobaczyłem, gdzieś w połowie lat 90., całe czerwone Magnum AE od Keniga i byłem pod olbrzymim wrażeniem, bo nowiutkie i czyściutkie auto bardziej przypominało zestaw jakiegoś zachodniego przewoźnika, niż polską ciężarówkę, bo nasze polskie auta w tym czasie w dużej mierze prezentowały się średnio...
Dziś już Magnum wcale nie wyróżna się w taborze polskich firm, ale Kenig nadal prezentuje się dobrze i, jak widać, odnawia flotę.
W firmie jeżdżą też naczepy firnaki, choć faktycznie dominują burtowe. Czasem widuje się też jakieś Premium, choć tych nowych jeszcze muszę przyznać nie widziałem. Sporo jest też zestawów do transportu nowych ciężarówek, głównie zbudowanych na Magnum Integral. Niektóre z autotransporterów mają białe kabiny zamiast czerwonych, ale też z logo firmy.
Tutaj kilka zdjęć z mojej kolekcji, uchwycone na A2 w Poznaniu gdzie można bardzo często ich spotkać.
Mam jeszcze kilka innych zdjęć, w tym autotransporterów, ale muszę ich poszukać- wkleję później.
(C) Zdjęcia oczywiście mojego autorstwa - zakaz kopiowania!
I na koniec Magnum, które jest też na zdjęciu z speditions-lkw.de w pierwszym poscie. Kierowca wiezie jakiś długi ładunek wystający poza naczepę, wyprzedza i jeszcze w tym czasie rozmawia sobie przez telefon komórkowy
Czego to się nie robi na naszej A2