Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 maja 2012, 22:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: 106

Cytuj:
np. Startujesz o godzinie 00:00 jedziesz do 4:30 stajesz na 45minut ruszasz o 5:15 jedziesz do 9:45 pauza 11h czyli do 20:45 i musisz wsadzić nowe tacho !! Nie możesz zaczynać 2 szychty na tej samej tarczce.
To wiem, wlasnie glownie mi chodzilo o to kiedy lepiej zmieniac
Cytuj:
Dokąd masz ten wyjazd ??
glownie chyba Francja, Benelux, jutro bede wszystko wiedzial

Post Wysłano: 07 maja 2012, 6:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Startujesz o godzinie 00:00 jedziesz do 4:30 stajesz na 45minut ruszasz o 5:15 jedziesz do 9:45 pauza 11h czyli do 20:45 i musisz wsadzić nowe tacho !! Nie możesz zaczynać 2 szychty na tej samej tarczce.
Srututu :lol: Tarczka jest przewidziana na 24h a nie na 20h i 45 minut to po pierwsze, po drugie możesz zostać ukarany za przekręcenie się tarczki powyżej 24h. Można ją wymienić wcześniej żeby nie wstawać specjalnie w środku nocy.
Wymiana tarczki nie jest równo znaczna z rozpoczęciem nowego cyklu pracy, nowy cykl pracy zaczyna się od przestawienia selektora na młoteczki lub ruszeniem pojazdem.
Według twojej teorii nie mógł byś wykręcić pauzy 24h czy 45h bo w tym czasie przyjdzie tobie wymienić tarczkę :mrgreen:

Filmy z tras

Post Wysłano: 07 maja 2012, 9:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:
Startujesz o godzinie 00:00 jedziesz do 4:30 stajesz na 45minut ruszasz o 5:15 jedziesz do 9:45 pauza 11h czyli do 20:45 i musisz wsadzić nowe tacho !! Nie możesz zaczynać 2 szychty na tej samej tarczce.
Srututu :lol: Tarczka jest przewidziana na 24h a nie na 20h i 45 minut to po pierwsze, po drugie możesz zostać ukarany za przekręcenie się tarczki powyżej 24h. Można ją wymienić wcześniej żeby nie wstawać specjalnie w środku nocy.
Wymiana tarczki nie jest równo znaczna z rozpoczęciem nowego cyklu pracy, nowy cykl pracy zaczyna się od przestawienia selektora na młoteczki lub ruszeniem pojazdem.
Według twojej teorii nie mógł byś wykręcić pauzy 24h czy 45h bo w tym czasie przyjdzie tobie wymienić tarczkę :mrgreen:
Założymy się ?? Zabiorę Cie do Niemca, pojedziesz jazda - pauza długa - jazda, potem zatrzymamy się przy BAG i poprosimy o kontrolę :] Zobaczysz co Ci powiedzą.

Przy pauzie 45h ma Cie nie być w samochodzie więc nie wiem jak po 24h chcesz zmienić tarczkę.

Post Wysłano: 07 maja 2012, 10:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VOLVO

Cytuj:

Przy pauzie 45h ma Cie nie być w samochodzie więc nie wiem jak po 24h chcesz zmienić tarczkę.

A gdzie mam być jak robie weekend gdzieś w Hiszpanii? Mam sobie hotel wynająć czy na plaży koczować?

Post Wysłano: 07 maja 2012, 10:57

Użytkownik

Użytkownik

Bawic sie z hiszpankami :lol:

Post Wysłano: 07 maja 2012, 11:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Założymy się ?? Zabiorę Cie do Niemca, pojedziesz jazda - pauza długa - jazda, potem zatrzymamy się przy BAG i poprosimy o kontrolę Zobaczysz co Ci powiedzą.
Już nie raz miałem kontrole u Niemcza czy to BAG czy policję więc kontrole u nich mi nie straszne i wymieniam tarczki co 24h jak da rade i robię pauzę na zamkniętym tacho. Nie jeden miał problemy w naszym kraju z robieniem pauzy na otwarty tacho jeden inspektor powie ze można a drugi że nie można :evil:

Filmy z tras

Post Wysłano: 07 maja 2012, 11:05

Cytuj:
A gdzie mam być jak robie weekend gdzieś w Hiszpanii? Mam sobie hotel wynająć czy na plaży koczować?
Nie można odbierać odpoczynku tygodniowego w aucie i to jest prawdą. Teoretycznie powinieneś mieć zapewniony hotel etc. W praktyce wiemy jak to wygląda, służby kontrolujące też to wiedzą dlatego się nie czepiają.

Post Wysłano: 07 maja 2012, 11:07

Użytkownik

Użytkownik

Dzisiaj gadalem z jednym z kierowcow, to mowil ze jak zaczynam robic na otwartym, to zeby juz caly czas tak robic, bo pojedynczy incydent moze wlasnie byc potraktowany tak ze chcemy cos kombinowac.

Post Wysłano: 07 maja 2012, 11:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Nie można odbierać odpoczynku tygodniowego w aucie i to jest prawdą. Teoretycznie powinieneś mieć zapewniony hotel etc. W praktyce wiemy jak to wygląda, służby kontrolujące też to wiedzą dlatego się nie czepiają.
Mi nasz inspektor powiedział że spedycja ma mi tak ułożyć trasy żebym tą pauzę 45h robił w domu :lol:

Filmy z tras

Post Wysłano: 07 maja 2012, 11:28

Cytuj:
Mi nasz inspektor powiedział że spedycja ma mi tak ułożyć trasy żebym tą pauzę 45h robił w domu :lol:
Tak to teoretycznie powinno wyglądać.

Post Wysłano: 07 maja 2012, 11:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tylko w większości przypadków nie realne :(

Filmy z tras

Post Wysłano: 07 maja 2012, 11:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Cytuj:
jak już to do 24h a nie na 24 i jak kolega Crunck napisał nie możesz w jednej dobie drugi raz rozpocząć pracy , i wymiana tarczki jest pracą bo niby co robisz? (już o tym pisałem) a i powiedz mi czy kiedyś byłeś ukarany za zapis na tarczce pow 24h??? ja nawet 72h pauzy robię na jednej i nigdy nikt nic nie mówił przy kontroli na ten temat

Post Wysłano: 07 maja 2012, 12:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To rób po swojemu a ja po swojemu. Niby można robić pauzę weekendową na jednej tarcze, też tu jest różna interpretacja przepisów przez różnych inspektorów pytałem oto przy okazji kontroli.
Jak tak się trzymać przepisów to nie wolno ci tego robić z koro opuszczasz pojazd na czas pauzy to tarczka pozostaje z tobą a nie pojazdem bo jest przepisana do kierowcy a nie pojazdu którym może ktoś jeździć kiedy ty robisz pauzę.
Wyobraź sobie że mogę zacząć drugi raz pracę w jednej dobie, w jaki sposób to sobie pomyśl i policz. Poza tym nie muszę wykorzystać całych 9h jazdy żeby ponownie zrobić pauzę 9h czy 11h i od nowa zacząć pracę

Filmy z tras

Post Wysłano: 07 maja 2012, 20:08

Cytuj:

Zaopatrz się w zeszyt i pisz godziny startu i stopu, bardzo to ułatwia w życie.

Dokąd masz ten wyjazd ??
To prawda sam po sobie wiem że to ułatwia życie i to bardzo młodemu świeżemu kierowcy który rozpoczyna jazdę samemu można nawet mieć przy sobie kartkę papieru i długopis nie koniecznie zeszyt wtedy wiem o której mi pauza wypada i od której do której mogę jechać.Ja tarczkę wkładam nową po zakończeniu jazdy jeżeli wiem że mi przyjdzie w nocy wkładać nową, i Gdy ruszam władam nową na nowy cykl
pozdrawiam