Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 sty 2013, 17:53

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Daf XF95

Witam, jestem nowy więc jak piszę w złym dziale to proszę o ewentualne przeniesienie posta we właściwie miejsce :P

Wracając do pytania chciałbym zapytać jak to jest z instalacją radioodtwarzacza w ciężarówce... Czy napięcie jest tam 12V czy 24V? Ewentualnie co zrobić by odpalić to radio. Mam radyjko które chciałbym podpiąć usuwając tamto stare popsute. Instalacja z tego co sprawdzałem jest oryginalna i nikt raczej się tam nie bawił. Niestety nie mam możliwości sprawdzić niczego miernikami więc muszę polegać na was. Radio które jest tam wpięte to VDO CD 5304 MP3. Samochód zaś to Daf XF95 (ten nowszy zaraz przed XF105).

Liczę na szybką odpowiedź gdyż jutro wyjeżdżam i nie będę miał kontaktu...

Post Wysłano: 11 sty 2013, 19:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Jeżeli nikt wcześniej nie grzebał powinno bać na 24V :wink:
Na radiu nie piszę nic jakie ma zasilanie :?:

Post Wysłano: 11 sty 2013, 19:20

Użytkownik

Użytkownik

No właśnie szczerze powiedziawszy nie zwróciłem uwagi bo nigdy nie sądziłem że będzie inne napięcie. Dziś mnie nagle tyknęło że może być inne. Podejrzewam że może jest 12 bo niby wygooglowałem że do osobówek to radio wpinali (o ciężarówkach jak zawsze wielka cisza) no a sam ten Daf ma w jednej zapalniczce 24 a w drugiej 12... Czyżby radyjko podłączane mogło być na 12? Mamy na firmie innego dafika z radiem prawdopodobnie z osobówki (wygląd i firma mówią za siebie) ale nie wiem czy pojutrze znajdę czas by rozebrać deskę i obadać czy tam coś było kombinowane... Jeśli mam bazowo radio 24 to jak zrobić by było możliwe podpięcie 12? Nie posiadam przetwornic ani nic takiego więc prosił bym o w miarę prosty sposób bez używania jakichś ton kabli i innego dodatkowego sprzętu.

PS: Ratujcie bo umrę z nudów bez dobrej muzyki (radio ssie) :D

Post Wysłano: 11 sty 2013, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeżeli masz cb radio to musisz mieć też przetwornice, jeżeli radio nie jest bardzo wypasione to je pociągnie i w nią można by się wpiąć lub ewentualnie iść po kablach od tej 12 voltowej zapaliczki :wink:
Prawdziwy kierowca słucha muzyki silnika a nie radia :/

Post Wysłano: 11 sty 2013, 19:39

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Najpierw sprawdź czy masz w kostce 12 czy 24V. Możesz to zrobić nawet za pomocą żarówki 24V włożonej w oprawkę i dwóch kabelków. Jeśli będzie 24 zaświeci wyrażnie jaśniej niż na 12V. Dla porównania sprawdź w gniazku na 12V jak świeci.

Jeśli w kostce masz 12V, i kostka pasuje do radia zapinaj i powinno gadać.

Jeśli nie sprawdź kontrolką w którym pinie kostki jest 24V na stałe, a w którym po kluczyku. Poprowadź kabel od gniazda 12V, odetnij od kostki 24V, podepnij 12V. Jeśli masz dwa źródła 12V, możesz zrobić tak jak jest fabrycznie, czyli 12V na stałe do pamięci, 12V po kluczyku do włączania radia stacyjką.
Jeśli masz tylko jedno źródło 12V włączane stacyjką, podepnij kabel tam gdzie pojawiał się prąd w kostce po kluczyku. Za każdym razem gdy wyłączysz prąd stacyjką, radio się wyłączy i straci pamięć, ale słuchać się da,
Jeśli masz 12V na stałe, podepnij kabel tam gdzie pojawiał się prąd po stacyjce, i tam gdzie był na stałe. Radio nie będzie się wyłączać samo, ale będzie pamiętać.

Załatw sobie nóź, lutownicę, dużo izolacji. Nie zewrzyj plusa do obudowy radia, bo szlag je trafi, wyłącz sobie prąd lepiej.

Fabryczna przetwornica powinna pociągnąć nawet wypasione radio.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 11 sty 2013, 20:07

Użytkownik

Użytkownik

Chyba zrobię tak jak mówisz jeżeli akurat mam te 24V. Lepiej by było gdybym miał 12V to bym nie musiał się martwić. Nie wiem tylko czy dobrze zrozumiałem... Z kostki mam wywalić kable z 24V i zapiąć te odpowiadające za 12V tak?

Post Wysłano: 11 sty 2013, 20:44

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Kostki nie ruszasz, samego pina, tzn ten stycznik też zostawiasz. Utnij kabel kilka cm za kostką, i do niego podłacz 12V, zaizoluj i powinno banglać.

W wolnej chwili polutuj to wszystko.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 11 sty 2013, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

Aha, czyli ten jeden kabelek zmieniam na 12V... OK no to teraz wszystko jasne i zrozumiałe :) Dzięki wszystkim za pomoc, teraz wyśpię się spokojnie bo jak na złość kupiłem dziś radio nie zdając sobie sprawy z tego że do ciężarówek dają 24V radia... Cóż, jak się nie grzebało przy tym to się i miało prawo nie wiedzieć :D

PS: Radio CB było już wcześniej podpinane w tym aucie więc i odpowiednie kable ktoś wyprowadzał. Nie wiem jak to jest zrobione bo nie rozbierałem i nie patrzyłem.

Post Wysłano: 11 sty 2013, 23:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kostki nie ruszasz, samego pina, tzn ten stycznik też zostawiasz. Utnij kabel kilka cm za kostką, i do niego podłacz 12V, zaizoluj i powinno banglać.

W wolnej chwili polutuj to wszystko.
Zasilanie i pamięć muszą być na 12V inaczej radio nie wystartuje :wink:

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]