Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Cześć!
Od jakiegoś czasu jeździmy manem tgx euro 6 efficientline 2014r. Niestety, radio gra tragicznie. Brakuje niskich tonów (w zasadzie nie ma ich w ogóle). Zauważyłem, że nie ma głośników w drzwiach (tych na samym dole przy nogach). Czy instalacja do nich jest pociągnięta i wystarczy tylko wpiąć odpowiednie głośniki czy będzie trzeba walczyć z kablami? Jak zdjąć ich maskownice? Radio jest z dużym, dotykowym wyświetlaczem. Jak włączyć długie fale w tym radiu? Interesuje mnie częstotliwość 225 kHz (jedynka :)), ale chyba zakres częstotliwości jest inny i łapie tylko ruskie rozgłośnie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Instalacja powinna być gorzej bedzie dostać głośniki szrot bo nic innego nie pozostaje. U mnie mam nagłośnienie z tubą za prawym fotelem i robote robi taką ze szok :mrgreen:

Użytkownik

Użytkownik

No widzisz. A u nas jakaś bieda totalna. 20letni kaseciak gra lepiej niż to "cudo". Głośniki to mały problem-wystarczą parametry i coś się dosztukuje. Byle była instalacja żeby nie było trzeba nic przerabiać :?
btw. mógłbyś podrzucić parametry głośników dolnych w drzwiach? :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Zauważyłem, że nie ma głośników w drzwiach (tych na samym dole przy nogach). Czy instalacja do nich jest pociągnięta i wystarczy tylko wpiąć odpowiednie głośniki czy będzie trzeba walczyć z kablami? Jak zdjąć ich maskownice?
Ja jeżdżę TGXem z 2013 roku przed liftem "Euro6" ale w gruncie rzeczy niewiele się tam zmieniło. Głośników na dole nie masz bo szef nie zapłacił za bogatszą wersję nagłośnienia. Ja mam to samo i właśnie zabrałem się za rozwiązywanie tego problemu. Jeszcze nie skończyłem ale podzielę się tym co już wiem.
Aby dostać się do głośników trzeba niestety zdemontować obudowę drzwi (trzy śrubki na dole jedna pod maskownicą koło klamki, jedna pod schowkiem łokciowym - trzeba wykręcić schowek - jedna przy wylocie powietrza i jedna na zewnętrznym słupku). Miejsce gdzie powinien się znajdować głośnik jest zaklejone warstwą otuliny akustycznej której należy się pozbyć żeby dotrzeć do miejsca mocowania. I tu zaczynają sie schody. Otóż MAN zrobił co tylko w swojej mocy aby utrudnić dołożenie własnych nieoryginalnych głośników. Otwory są zrobione w takich miejscach że nie ma szans na zamocowanie okrągłego głośnika ot tak. Trzeba zrobić sobie maskownicę i w niej osadzić głośnik. Mam już projekt tego elementu jak dotrę do domu w przyszłym tygodniu to postaram się zamieścić.
Co do głośnika to większy niż 100 mm się nie zmieści. Trzeba zatem szukać głośników o jak najlepszych parametrach przy zachowaniu takiego rozmiaru. Jest jedna dobra wiadomość, okablowanie jest już pociągnięte, wystarczy podłączyć (wtyk 690).
Cytuj:
btw. mógłbyś podrzucić parametry głośników dolnych w drzwiach?
Parametry wyjściowe radia (mam takie same) to 20 W przy 4 Ohm. Logika nakazuje szukać głośników z impedancją równą bądź WIĘKSZĄ niż 4 Ohmy.
Cytuj:
Jak włączyć długie fale w tym radiu? Interesuje mnie częstotliwość 225 kHz (jedynka :)), ale chyba zakres częstotliwości jest inny i łapie tylko ruskie rozgłośnie.
Jest to problem szeroko znany i istnieje już na to odpowiedź. NIE DA SIĘ. Pytałem w serwisach itp czy nie da się przestroić radia, niestety bezskutecznie. Producenci sprzętu audio nie przykładają już większej wagi do niskich częstotliwości gdyż zakres zainteresowania tymi falami jest bardzo mały. I tak cud że jakiekolwiek długie fale są bo większość nowych sprzętów dział już tylko na FM.

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź! Pozdrawiam! :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Wczoraj zakończyłem moje zmagania z instalacją nowych głośników.

Sprawa tylko z pozoru wydawała się prosta. W drzwiach kable wyprowadzone były, natomiast nie były w żaden sposób poprowadzone do radia. Aby je podłączyć należy udać się pod maskę odkręcić osłony układu elektrycznego, odszukać kolorystycznie kabelki i z tamtego miejsca wyprowadzić przewody do radia. Radioodtwarzacz w MANie wymontowuje się dość prosto. Dwie śrubki torx ukryte pod gałkami głośności. Tam zaczyna się kolejny problem bo radio marki bosh nie ma standardowej kostki ISO ale własną. Standardowo podpięte są dwa głośniki natomiast wyjścia są cztery. Dwa pozostałe wyjścia przeznaczone są do głośników niskotonowych i to tam wpiąłem kabelki wyprowadzone spod maski.
Głośniki jakie zamontowałem to 100mm pionier (200 zł komplet). Po tej instalacji radyjko zaczęło grać o wiele lepiej. Dodatkowo można wyregulować sobie basy faderem. Dla mnie to trochę mało więc korzystając z okazji wyprowadziłem sobie kabelki do subwoofera który będę montował w przyszłym tygodniu. (sub oczywiście aktywny)

Cala operacja z instalacją zajęła mi jakieś 5 roboczogodzin. (gdybym miał pomocnika byłoby szybciej)

Innymi słowy zabawa dla zdeterminowanych.
Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
Pozdrawiam i powodzenia.

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki wielkie że o mnie nie zapomniałeś :) Rzeczywiście: trochę zabawy z tym jest, ale dla chcącego nic trudnego. Niestety, teraz nie będę się w to bawił. Trzeba czekać aż skończy się gwarancja :/
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! :D

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]