Witam, potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Renault Premium Dxi rocznik 2006, zaszwankował tachograf cyfrowy, w serwisie powiedzieli, że trzeba wymieniać wszystko : tachograf, impulsator na nowy typ, dokładać drugi sygnał, a przecież nawala tylko jedna część . Jak to jest ?
Samochód: orange i grafitowy
zgodnie z przepisami trzeba wymienić jak zaszwankuje wszystko na raz w jednym i tym samym momencie - jak szwankuje tylko jeden z elementów to sie go naprawia i legalizuje.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Tak, tylko jak obdzwoniłem różne serwisy , to posiłkują się jakimś przepisem z Głównego Urzędu Miar, wg którego wszystko trzeba zmienić. Z kolei wg przepisu Komisji Europejskiej wystarczy wymienić tylko uszkodzony element . Pytam, bo nie chcę mieć problemu przy ewentualnej kontroli .
Nie wiem z której części Śląska jesteś, ale ja w razie potrzeby robię pod ręką: Tacho-Soft, Jaworzno, Niemcewicza.
Ceny gość ma dobre, bo ze 2 lata dopiero prowadzi ten serwis, ale w miarę ogarnia. Wcześniej bodaj w Lontexie robiliśmy tacho i też bez jakichś problemów. Ogólnie mogę potwierdzić to co przedmówcy piszą, bo rozmawiałem właśnie z tym gościem o takim przypadku i tak samo powiedział.
GG: 0
Przepisowo wszystko, a nie przepisowo to co się zepsuło i pewnie każdy tak zrobi ale nie przez telefon ...
A z ciekawostek to wg prawa jak zepsuje Ci się analog trzeba założyć cyfrówkę ...
A z ciekawostek to wg prawa jak zepsuje Ci się analog trzeba założyć cyfrówkę ...
No właśnie jak ci się zepsuje tachograf. A tachograf to podobno jest wszystko, od impulsatora, po tachograf, który fachowo nazywa się "głowicą". Więc jak zepsuje ci się "głowica" to ją wymieniasz i nadal masz analoga
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 11 gości