Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 sty 2012, 23:27

Użytkownik

Użytkownik

Witam, mam pytanie czy jak się jedzie z towarem do Szwajcarii to potrzebny jest paszport? Pytam, bo niektórzy mówią, że na dowód wjadę ale z towarem jest problem wyjechać bez paszportu. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

Post Wysłano: 24 sty 2012, 0:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Wjeżdżałem i wyjeżdżałem bez, nikt nie sprawdzał paszportu. Szwajcaria wraz z Lichtenstein'em jest stowarzyszona z grupą państw Schengen więc nie wymaga się od obywateli tej grupy paszportów przy przekraczaniu ich granic - towar nie ma tu nic do rzeczy.

Post Wysłano: 24 sty 2012, 1:42

Użytkownik

Użytkownik

Właśnie o to chodzi, że podobno wjechało dwóch kolesi z firmy busem i nie mogli wyjechać bez paszportu, tyle mieli szczęścia ze posiadali paszporty przesłali skany i ich puścili. Ile w tym prawdy i czy w ogóle tak było nie wiem... Najgorsze jest to, że ja nie mam paszportu to znaczy mam, ale nie ważny

Post Wysłano: 24 sty 2012, 12:39

Użytkownik

Użytkownik

Ja w podwójnej wjechałem i wyjechałem z tego kraju, kolega też nie miał, bo nie spodziewaliśmy się takiego wyjazdu, wszystko załatwiliśmy bez okazywania paszportu, więc Ci twoi kolesie z firmy albo mają bujną wyobraźnię, albo w ogóle tam nie byli.

Post Wysłano: 24 sty 2012, 16:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 19905821
Samochód: ---

Na dowód wszystko przejdzie , bezproblemowo . Ani razu się o to nie czepiali ;) Także po prostu jak wyżej mówią ''bujda na resorach ''.

Post Wysłano: 24 sty 2012, 16:33

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki koledzy za odpowiedź. Też myślę, że ściemniają i robią tylko zamieszanie. Pozdrawiam

Post Wysłano: 24 sty 2012, 16:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja również tylko z dowodem wjeżdżałem i wyjeżdżałem z CH

Post Wysłano: 26 sty 2012, 17:34

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH13

Co jest potrzebne aby wjechać do Szwajcarii autem pow. 12 T?
Słyszałem, ze potrzebna jest karta, którą się wypełnia na granicy wpisując stan licznika a wyjezdzając płaci się za przejechane kilometry ?
Jakie tam są procedury na granicy ?

Post Wysłano: 27 sty 2012, 17:36

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3694165
Samochód: DAF XF SSC 106 + Wielton

Tak wjeżdżając na CH do opłaty służą automaty,które stoją na granicy.Kartę wyrabia się za darmo.Potrzebny ci dowód rejestracyjny i certyfikat euro.Po wypełnieniu kwitu i okazaniu potrzebnych dokumentów na poczekaniu dostajesz kartę.Za pierwszym razem wydają za darmo.Gdybyś zgubił to 50E za duplikat o ile dobrze pamiętam.Z otrzymaną kartą ciśniesz do automatu po wykupienie mautu.Wybierasz kategorię pojazdu i wpisujesz kilometry,zatwierdzasz i drukuje ci się bilet.Ja płaciłem DKV-ką w automacie,ale można zapłacić gotówką.Czasami na przy wyjeżdzie pogranicznik daje ci kamerkę przenośną w celu sprawdzenia stanu licznika.Za pierwszym razem nie wiedziałem o co mu chodzi i chłop się trochę zirytował :mrgreen:

Post Wysłano: 30 mar 2012, 22:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Witam :)
Mój tata jedzie z Kassel do Como we Włoszech i będzie jechał tranzytem przez Szwajcarię, i tu mam pytanie, odnośnie odprawy ładunku w tranzycie, jakie dokumenty oprócz listów przewozowych są potrzebne itp itd. wszystko co powinienem wiedzieć i mu przekazać. O opłatach drogowych już przeczytałem :)

Post Wysłano: 30 mar 2012, 22:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

W przypadku busa przy kupnie winietki tylko gotówka, ewentualnie prywatna karta.
Chcąc płacić kartą szefa "miła Pani" zweryfikowała moje dane i musiałem płacić gotówką.

Post Wysłano: 30 mar 2012, 22:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Bardziej interesują mnie kwestie odprawy celnej w tranzycie itp :) Post wyżej dość dokładnie opisana jest kwestia opłaty :)

Post Wysłano: 30 mar 2012, 22:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Mój tata jedzie z Kassel do Como we Włoszech i będzie jechał tranzytem przez Szwajcarię, i tu mam pytanie, odnośnie odprawy ładunku w tranzycie, jakie dokumenty oprócz listów przewozowych są potrzebne itp itd. wszystko co powinienem wiedzieć i mu przekazać. O opłatach drogowych już przeczytałem :)
T1

Post Wysłano: 30 mar 2012, 22:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

B2... gramy w statki? Możesz jaśniej?

Post Wysłano: 31 mar 2012, 9:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
B2... gramy w statki? Możesz jaśniej?
taki ma symbol dokument potrzebny na przejazd tranzytem przez inny obszar celny a sporadycznie mam z tym styczność wiec wiecej nie podpowiem

Post Wysłano: 31 mar 2012, 12:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
Cytuj:
T1
A mnie dali T2 na tranzyt ostatnio.

Sprawa wyglada tak na Basel wjezdzasz na parking obojetnie czy dla tranzytu czy do odpraw celnych.
Idziesz do budynku ze spedycjami nie tego wielkiego co bedziesz mial go po lewej stronie jak staniesz na parkingu tylko tego mniejszego pisze na nim cos tam transit.

Najpierw do spedycji z dokumentami przewozowymi oni robia ci papiery potem celnik niemiecki (ja przed nim wykupuje na automacie oplate drogowa place karta paliwowa i zaznaczam 40t i wiecej pisze po pl takze problemu brak). Jak zalatwisz niemieckiego celnika idziesz z powrotem do spedycji oddaja ci cmr itp jesli nie maja umowy z firma to placisz gotowka (ja odprawialem sie w cargo 69 czy cos takiego zaraz na przeciwko niemieckiego celnika koszt okolo 80e w sobote pracuja do 15) Nastepnie idziesz do celnika szwajcarskiego on sprawdza papiery bije stempel do auta i wio. Na szlabanie sprawdzi jeszcze papierki cos tam zabierze i pedzisz przez ten piekny kraj.

Na Como/Chiasso sprawa wyglada tak.

Na parking tam z buta do budynku celnikow trzeba wejsc tak jakby na teren terminala nie da sie nie trafic tam jak wejdziesz to skrecasz w lewo i po prawej stronie sa okienka szukasz takiego Switzerland Nord/Sud dajesz papiery spedycyjne ona da ci taka rozowa kartke do wypisania. Na przeciwko wejscia sa wzory jak to wypisac (po PL takze). Po wypisaniu wracasz do niej ona ci to stempluje i powie do ktorego okienka isc tam bedzie siedzial wloski celnik nie pamietam co pisze nad okienkiem ale w kazdym badz razie na przeciwko bedzie siedzial on ci podbije papiery. Nastepnie wsiadasz do auta przejezdzasz terminal na koncu jest szlaban tam dajesz papiery oraz kartke z kilometrami celnik zabiera co mu potrzebne i jestes we Włoszech.

Ps Kartke z kilometrami weź tez do celników na Como bo nie pamiętam czy cos podbijają ale lepiej sie nie wracać do auta.

Kilometry przy wyjezdzie wpisz o kilometr wiecej tak zeby jak przejedziesz przez terminal to sie zgadzaly bo jak ci na liczniku przeskoczy i nie będzie się zgadzać z tym co na kartce to sie przyczepi.

W sobote na Como do 18 odprawiaja w tygodniu do 22 (w Szwajcarii nie jezdzimy noca).

Wez aparat bo widoki sa przednie

Chyba to w miarę przejrzyście opisałem w każdym bądź razie polaków jest tam masa wiec dasz rade.

Parking na Chiasso jest tylko na godzine z tym ze nocke i weekend mozesz stac spokojnie. Warto isc na Chiasso pozwiedzać. Wystarczy z parkingu udac sie w strone hipermarketu (lidl/aldi nie pamietam widac go z parkingu) i dalej prosto ta droga i dojdziemy do starowki.

Parking celny po stronie wloskiej jest platny bodajze 18e

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]