Cytuj:
ok jak mi nie wierzycie to wasz problem nie mam interesu opowiadać bajki, jak ktoś nie potrafi se wyobrazić przejechanie w tydzień 10k km to trudno, jeśli ktoś nie może se wyobrazić braku snu przez prawie tydzień to trudno...
no to osobna historia
żeby nie napisać bajka - zostawmy to.
Cytuj:
i jeszcze raz te śmieszne kursiki obowiązują dla tych co zrobili prawko po sierpniu 2009 ci co zrobili klase zwei jak ja 20 lat temu muszą pierwszy kurs zrobić 5 lat po wejściu w zycie przepisów, czyli sierpien 2014 teraz niemieccy kierowcy którzy zrobili prawko przed 2009 nie muszą jeszcze mieć kodu 95...
No a w polsce masz czas do
10 września 2012 r jeśli zrobiłeś prawko między 1 stycznia 1996 r a 10 września 2000 r. ;
10 września 2013 jeśli zrobiłeś prawko między 1 stycznia 2001 r a 10 września 2005 r. lub
10 września 2014 jeśli zrobiłeś prawko między 1 stycznia 2006 r a 10 września 2009
Cytuj:
i nie chwacl sie super doświadczeniem niemieckim bo ja tu kilkadziesiąt lat spędziłem i wiem o czym gadam, jestem w nadrenii lub zachodnim zagłębiu ruhry, przeciętnie km za 2 pokoje w normalnej dzielnicy (nie jakaś dziura w okolicy gdzie ino po rusku czy turecku sie dogadasz) to 450 do tego koszty + żarcie + ciuch, + to + tamto, pralka sie sypie, auto tankować trza olej wymienić... za 1500 to sie akurat wyrabiasz bez szaleństw...
dla porównania mam kumpla jest kelnerem w pizzerii i zarabia tyle samo, ino że on roznosi talerze, nie potrzebuje kursów co 5 lat nie musi dbać o miliard przepisów, czasu pracy, papierów itd...
Ja nie wiem ile lat tu spędziłeś... wiem natomiast ile płacę za mieszkanie, mogę wysypać tu całą litanie ofert za tą kasę... i wcale nie mam turka ani ruska po sąsiedzku ( jedni i drudzy potrafią zachować się niejednokrotnie lepiej niż moi rodacy )
Cytuj:
nie porównuje do polski bo jest oczywiście lepiej w niemczech niż polsce dlatego też tu jestem, ale w belgii jak pisałem było więcej, w anglii też troche więcej płacą ale z tego co widze to rynek już nasycony i w porównaniu z tym co było 5 lat temu to prawie nie ma ofert... we francji płacą tak sobie, podobnie do niemiec ino nie trza sie tyle urobić... skandynawia to skandynawia większe zarobki większe koszty...
To prawda, są kraje europejskie gdzie kierowca zarobi lepiej niż w DE....
Tak czy siak, ja nikogo nie namawiam do wyjazdu do DE bo jest tu najlepiej na świecie - oczywiście są "lepsze" kraje i to wcale nie dalej.... ale bądźmy obiektywni w przekazywaniu info.