Ooo, temat z kogutami a ja go wcześniej nie widziałem
Cytuj:
Bez problemu.
W "trakerskim" owszem, w zwykłym może być ciężko. Ja miałem najbliżej do Opoltransu.
Cytuj:
Wołaj 24V 40A. Rozwarty.
20/30A uniwersalny (zwarto-rozwarty) też wystarczy - kwestia podłączenia czy to pod styk 87 (zaznaczam że chodzi tutaj o ten) czy 87a.
Pojedynczy kogut halogenowy na 12V bierze ok. 4,5-5A, a na 24V 3-4A, czyli na dwa w zupełności wystarczy 10/15A zabezpieczenie.
Podłączenie sterowania pod światła to marny pomysł, można mieć problemy w razie kontroli drogowej, bo błyskanie nawet na pomarańczowo jest dopuszczalne tylko w pewnych określonych sytuacjach.
Dodatkowo fajnym bajerem jeśli ktoś czuje się na siłach jest podłączenie kogutów (oczywiście za włącznikiem) do wyjścia sterującego kierunkowskazami/awaryjnymi w alarmie pojazdu - fajna dyskoteka przy uzbrajaniu i rozbrajaniu alarmu
Warto też zwrócić uwagę jakie koguty się montuje - nie wszystkie dostępne na rynku posiadają homologację, a w większości te które jej nie mają są słabej jakości i poniżej wszelkich norm (np. żarówki "bańki" zamiast żarówek halogenowych H1/H3 70W). Koguty do aut ciężarowych muszą być dobrej jakości, bo z reguły łatwego "życia" nie mają - jeśli kogoś stać to kupuje wypasione markowe produkty, jeśli nie to coś polskiego. Ja osobiście polecam tańsze od krajowych brytyjskie lampy LAP serii 25x
Co do połączeń... sporo można na ten temat pisać, wiele zależy od konkretnego wozu, jednak w większości przypadków zasilanie dwóch kogutów to jeden kabelek plusowy 1,5mm^2 (czyli nie aż tak strasznie gruby) który idzie od plusa jednego do plusa drugiego koguta, a masę się bierze z najbliższego miejsca, czyli np. jeśli dach jest metalowy to z dachu.
Reszta już została powiedziana, przynajmniej "mniej więcej".
Polecam się w razie pytań, oświetlenie ostrzegawcze to dla byłego stażysty Wydziału Technicznego w Komendzie Wojewódzkiej PSP żaden problem
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje