Cytuj:
Witam.
Niedawno przesiadłem się na nowego DAFa XF105 i zauważyłem w nim jedną dziwną rzecz: żeby otworzyć szyby, trzeba włączyć zapłon. Po wyłączeniu zapłonu jeszcze chwilę działają a potem znowu trzeba włączać.
Na uniwersytecie parkingowym mi powiedzieli, żebym zmostkował bezpieczniki górę 4 i 31 ale patrzę, że 31 to ABS za to obok 34 i 35 też są oznaczone jako szyby+lusterka.
Pytanie - co i jak podrutować, żeby niczego nie popalić a żeby szyby się otwierały bez włączania zapłonu. Najlepiej jedynie przy włączonej stacyjce ale nie zapłonie.
Ewentualnie - czy to może jest jakaś elektronika co komputerem na serwisie przeklikać się da i otwierałyby się normalnie?
Masz rację, jest to irytująca rzecz, aczkolwiek w Scanii jest tak samo.
Tym bardziej jest to nie do końca przemyślane rozwiązanie, jako, że światła mijania da się załączyć przy wyłączonym zapłonie, a nie da się otworzyć szyb...
Czy próbować, czy da się przerobić?
Spróbowałbym, tak, jak radził
Kierownik - pod radio. Z tym, że puściłbym to przez przekaźnik: sterowanie przekaźnikiem od zasilania +24V pojawiającego się w radiu z chwilą przekręcenia kluczyka do pozycji "Radio". +24V stałe przez bezpiecznik (takiej wartości, jak jest na tablicy bezpieczników) do przekaźnika podciągnąć z listwy pod maską z lewej strony (czarna skrzynia). Z przekaźnika poprowadzić do drzwi, niemniej jednak wcześniej sprawdzić, który to przewód ma zasilanie +24V po przekręceniu kluczyka do pozycji "Zapłon".
[EDIT]
We wtorek, jak nie zapomnę, sprawdzę, którzy przewód idzie z zasilaniem +24V do sterownika w drzwiach i podam Ci kolor bądź numer.