Cytuj:
A powiedz mi kolego czy ten talerz 34 zęby wsadzę w ten mój kosz ? Chodzi o to żeby wymienić sam talerz. Bo takowy znalazłem ... I nie wiem czy mi to wejdzie .i będzie wszystko grało. I czy ten wałek który mam (10 zębów ) będzie dobry czy wałek też musze kupić ?
Nie no teraz Tomek dales czadu
Nie wiem czy kiedykolwiek liczyles jakakolwiek przekladnie zebata - chyba nie ? Przy projektowaniu konstruktor ma pewne dane - m.in przelozenie,a w nastepstwie ilosci zebow na obydwu kolach ktore daja w przyblizeniu to przelozenie. I teraz na chlopski rozum na obywdu elementach zeby musza miec "jednakowe wymiary" , "jednakowe grubosci" , "jednakowe wysokosci" . Jak wsadzisz kolo talerzowe o innej ilosci zebow do tego dyfra to nawet nie obrocisz ta przekladnia.
Po drugie zaleca sie zakladanie fabrycznie dobranej pary - atak + talerz (oczywiscie od biedy mozna przymknac na to oko i zlozyc co sie ma tylko ilosci zebow na jednym i drugim musza byc prawidlowe - tak jak fabryka zaprojektowala).
Na koniec nie wiem czy wiesz ale z reguly przekladnie glowne maja ilosci zebow na walku i talerzu tak dobrane ze nie maja wspolnego podzielnika np 11/49. Sprawdz u siebie czy sie to zgadza
PS. Lepiej nie zabieraj sie za ta przekladnie bo uszkodzisz dyfer na amen. Do tego trzeba miec troche praktyki, bo to nie jest zwykla przekladnia walcowa, tylko katowa.